Bataty – 6 powodów, które sprawiają, że to jedne z najzdrowszych warzyw

Słodkie ziemniaki kupimy w większości sklepów spożywczych, choć nie każdy wie, jak się z nimi obchodzić. Tymczasem to warzywo ma nie tylko wiele zastosowań w kuchni, ale jest też bardzo zdrowe. Bataty działają świetnie na jelita, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cukru, są cennym źródłem witaminy A i wspierają walkę z otyłością. Przygotowaliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje na ich temat wraz z inspiracją kulinarną. Naprawdę warto włączyć je do swojej diety! Dlaczego?

Bataty - moc wartości odżywczych

Bataty cieszą się w Polsce popularnością dopiero od kilkunastu lat, ale na świecie to jedno z najczęściej spożywanych warzyw - rocznie uprawia się ich około 90 milionów ton [1].

Co ważne, bataty zaklasyfikowano jako tak zwaną żywność funkcjonalną - czyli taką, która ma szansę pozytywnie wpłynąć na ludzki organizm, poprawić stan zdrowia i samopoczucie oraz chronić przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Taka żywność musi wykazywać swoje dobroczynne działanie w ilościach, które możemy spożyć w codziennej, odpowiednio zbilansowanej diecie. Skoro więc bataty zaliczono do tej sekcji, to naprawdę opłaca się zwrócić na nie uwagę!

Warto wiedzieć, że bataty występują w kilku kolorach, a każda z tych odmian może mieć inne właściwości odżywcze. W różnych zakątkach świata można więc kupić bataty białe, kremowe, żółte, pomarańczowe, purpurowe i fioletowe.

Jakie korzyści zdrowotne mają bataty?

1. Wzmacniają odporność i są źródłem witamin

Badacze już dawno odkryli, że bataty, zwłaszcza najpopularniejsza odmiana z pomarańczową skórką, są bogatym źródłem β-karotenu (prowitaminy A), minerałów: magnezu, żelaza, miedzi, manganu, wapnia, potasu oraz witamin B1, B6, C, E [2].

Około 130 g słodkich ziemniaków dostarcza organizmowi prawie 13 mg witaminy C oraz około 15 mg witaminy A. Obydwie mają duże znaczenie dla odporności. Szczególnie witamina A ma pozytywny wpływ na utrzymanie zdrowych błon śluzowych jelit, które są dla odporności (a tym samym naszego zdrowia) kluczowe. Badania wykazały, że niedobór witaminy A może doprowadzić w jelitach do stanu zapalnego [3]. Z kolei niedobory witaminy C mogą osłabiać wydolność fizyczną.

Dla osób aktywnych szczególnie duże znaczenie mają witaminy z grupy B. Pozwalają one na uwalnianie energii w organizmie, a także wspierają metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek. Z kolei witamina E to jednocześnie źródło antyoksydantów, które zapobiegają uszkodzeniom mięśni i wspierają ich regenerację po wysiłku.

2. Są źródłem skrobi opornej, cennej dla zdrowia jelit

A skoro o zdrowych jelitach mowa, warto wspomnieć o skrobi opornej, o której szczegółowo możesz przeczytać TUTAJ. Jest ona rodzajem naturalnego prebiotyku, dzięki czemu oddziałuje na bogactwo mikrobioty jelitowej. Jelita są dzięki temu zdrowsze, lepiej pracują, zmniejsza się ryzyko powstania raka oraz stanów zapalnych [4]. Warto pamiętać o tym, że skrobia oporna w batatach występuje w ugotowanych/upieczonych i wystudzonych warzywach. Najwięcej znajdziesz jej w odmianach pomarańczowych i fioletowych.

3. Wykazują działanie przeciwnowotworowe

Bataty to dobre źródło polifenoli [5], o których pisaliśmy sporo przy okazji artykułu o zdrowotnych właściwościach herbat (znajdziesz go TUTAJ). Wykazują one działanie antyoksydacyjne, a więc neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie różnych chorób, w tym nowotworów.

4. Są cennym źródłem błonnika pokarmowego

Zdrowotne właściwości błonnika są trudne do przecenienia (przeczytasz o nich więcej TUTAJ). Między innymi obniża on poziom cholesterolu, wspiera proces odchudzania, daje uczucie sytości, zmniejsza częstotliwość występowania chorób przewlekłych oraz choroby niedokrwiennej serca i normalizuje poziom glukozy we krwi [6].

5. Wspierają walkę z nadwagą

Głównie ze względu na to, że są sycące, a jednocześnie lekkostrawne. Mają także niski indeks glikemiczny (a więc mogą znaleźć się w diecie cukrzyków) i nie będą szybko podnosić poziomu cukru we krwi. Jeden duży batat zawiera w sobie niecałe 200 kcal oraz około 46 g węglowodanów. To wartości porównywalne dla tradycyjnych, polskich ziemniaków.

6. Przeciwdziałają podwyższonemu ciśnieniu krwi

A to za sprawą antocyjanów (należących do grupy polifenoli), które nie tylko neutralizują groźne dla zdrowia wolne rodniki, ale także obniżają ciśnienie krwi, poziom cukru, łagodzą dysfunkcje wątroby oraz przeciwdziałają insulinooporności [7].