Które produkty mają najwięcej błonnika?

Błonnik pokarmowy to bardzo cenny składnik diety. Badacze już dawno przyjrzeli się temu, jak świetnie wpływa na organizm człowieka. Jakie pełni funkcje? I które z nich mają go najwięcej?

Błonnik wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy, a może także regulować działanie innych układów, na przykład endokrynnego. Jak dowodzą badania naukowe - błonnik wykazuje działanie profilaktyczne przy chorobach nowotworowych, a także uchyłkowatości jelita grubego. Wspomaga leczenie cukrzycy i zmniejsza ryzyko pojawienia się takich schorzeń, jak na przykład:

  • Choroba niedokrwienna serca
  • Nadciśnienie
  • Otyłość
  • Zaburzenia jelitowo-żołądkowe

Co ciekawe - jak dowodzą badania, wysoki poziom spożycia błonnika może również zmniejszać ryzyko występowania udaru mózgu.

Czym właściwie jest błonnik?

To taka część pokarmów roślinnych, której nasz organizm nie jest w stanie strawić - w przeciwieństwie do tłuszczów, białka i węglowodanów. Przechodzi on w niemalże nienaruszonym stanie przez żołądek, jelito cienkie i okrężnicę, a następnie zostaje wydalony. Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny w wodzie (znajduje się na przykład w owsie, fasoli, czy jabłkach) oraz nierozpuszczalny w wodzie (będzie wspierał osoby, które borykają się z zaparciami. Znajdziemy go m.in. w produktach pełnoziarnistych i warzywach).

Dlaczego warto jeść błonnik?

Oprócz tego, że ochrania nasz organizm przed wyżej wskazanymi schorzeniami:

  • normalizuje wypróżnienia,
  • pomaga utrzymać zdrowe jelita,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pomaga kontrolować poziom cukru we krwi,
  • wspiera utrzymanie odpowiedniej wagi.
  • daje uczucie sytości i podtrzymuje je dłużej, niż produkty pozbawione błonnika.

Ile błonnika powinno znaleźć się w diecie dorosłego człowieka*?

Do 50. roku życia to:

  • Mężczyźni - 38 gramów
  • Kobiety - 25 gramów

Powyżej 50 roku życia:

  • Mężczyźni - 30 gramów
  • Kobiety - 21 gramów

Błonnik w codziennej diecie

Teoretycznie, dostarczenie organizmowi codziennej porcji błonnika pokarmowego powinno być bardzo proste. Jak jednak wykazują badania – wiele osób ma z tym poważny problem. Powód? Zbyt małe spożycie produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, a za dużo przetworzonego jedzenia, mięsa i tłuszczów odzwierzęcych. Przykład? Duże spożycie sera żółtego, jajek, mleka, masła, a także sięganie po białe pieczywo, biały ryż, słodycze, gotowe dania, fast foody itp.

Gdzie znajdziemy najwięcej błonnika?

Zacznijmy od tego, czego nie może zabraknąć przy żadnym z posiłków, czyli od warzyw:

  • Fasola biała lub czerwona - 6,5 g/100 g ugotowanego produktu
  • Groch - 8 g/100 g ugotowanego produktu
  • Karczochy - 7 g/100 g
  • Ziemniaki 2 g/1 średniej wielkości ziemniak ze skórką
  • Brokuły - 5 g/100 g
  • Awokado - 10 g/jedna filiżanka produktu

Dużo błonnika znajdziemy także w owocach, zwłaszcza suszonych:

  • Suszone morele - 10,3 g/100 g
  • Śliwki suszone - 9,4 g/100 g
  • Rodzynki suszone - 6,5/100 g
  • Jabłka - 2,0 g/100 g
  • Truskawki - 1,8 g/ 100 g
  • Winogrona - 1,5 g/100 g

Bardzo cennym źródłem błonnika są także (a może przede wszystkim) produkty pełnoziarniste:

  • Otręby pszenne - 42,4 g/100 g
  • Płatki jęczmienne - 9,6/ 100 g
  • Chleb żytni pełnoziarnisty - 9,1 g/100 g
  • Ryż brązowy suchy - 8,7 g/100 g
  • Płatki owsiane - 6,9 g/100 g
  • Płatki kukurydziane - 6,6 g/100 g
  • Kasza gryczana - 10 g/100 g
  • Mak niebieski - 19,5 g/100 g

Inne produkty, bardzo bogate w błonnik to:

  • Migdały - 12,9 g/100 g
  • Orzechy laskowe - 8,9 g/100 g
  • Nasiona słonecznika - 6 g/100 g
  • Kakao - 33 g /100 g