Jesień - propozycje dietetyka na zdrowe sezonowe potrawy

Jesienią Twoje ciało potrzebuje szczególnego wsparcia ze strony zdrowej diety. Sezonowe produkty wspomogą odporność i wzmocnią organizm. Dynia, gruszki i jabłka to niejedyne produkty, które warto jeść jesienią. Podpowiadam, jak z łatwością skomponować wartościowe posiłki korzystając z jesiennych składników, które we wrześniu, październiku i listopadzie są najzdrowsze i najtańsze.

Anna Urbańska

Co jeść jesienią? Zdrowe produkty sezonowe

Jesienne owoce sezonowe

O jedzeniu jabłek i gruszek jesienią z reguły nie trzeba przypominać. Wrzesień i październik to miesiące, w których są najtańsze i najsmaczniejsze. Warto jeść je na surowo i traktować jako przekąskę, ale będą też doskonałym uzupełnieniem posiłków: sprawdzą się w proteinowych pancake’ach, owsiankach czy sałatkach.

Jesienny jadłospis nie byłby kompletny bez śliwek: węgierki, renklody, niedoceniane mirabelki – wszystkie są zdrowe i pełne cennych antyoksydantów. Im ciemniejsze, tym zdrowsze, bo więcej w nich bezcennych antocyjanów – barwnych związków chroniących komórki przed uszkodzeniami. Mają one właściwości przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, a nawet przeciwnowotworowe. Śliwki doskonale działają też na jelita i przez zawartość sorbitolu mają lekkie działanie przeczyszczające – lepiej nie przesadzać więc z ich ilością.

Jesień to też dobry moment na umieszczenie w diecie świeżych fig – są najlepiej dostępne i najtańsze. Przeniosą owsianki, czy zwykłe kanapki, na wyższy poziom kulinarnych uniesień. Z perspektywy zdrowotnej figi są doskonałym źródłem wapnia.

Ciekawostka: Choć figi to owoc, przez niektórych wegan i wegetarian nie są one uważane za produkt w 100% roślinny. Dlaczego? Bytują w nich naturalnie drobne owady (bleskotki), które wzbudzają te kontrowersje.

Winogrona to kolejny jesienny owoc, do którego spożycia warto zachęcić. To owoce stosunkowo bogate w cukier, ale jeśli nie masz problemów z glikemią, warto je jeść. Szczególnie zdrowe są ciemne i fioletowe odmiany. Ich skórki to skarbnica przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych flawonoidów.

Jesienią warto korzystać też z sezonu na świeżą żurawinę. Jej zbiory trwają od września do początku listopada. Żurawina jest jadalna na surowo, ale ze względu na jej intensywny smak łatwiej przemycić ją do diety w delikatnie przetworzonej formie, np. w koktajlu, w formie musu lub jako dodatek do jesiennych deserów. Można dodawać ją też do jesiennych naparów i herbat dla wzbogacenia ich wartości prozdrowotnych.

Inne, trochę zapomniane jesienne owoce, które są prawdziwym polskim skarbem, to: dzika róża, owoc czarnego bzu, czeremcha, berberys i rokitnik.

Większość z nich ciężko zakupić na surowo w zwyczajnym sklepie lub markecie, ale można zbierać je na własną rękę i korzystać z ich bezcennych wartości odżywczych. Rosną w całej Polsce, rozejrzyj się podczas spaceru i spróbuj włączyć je do potraw lub zrobić z nich przetwory. Dobry czas na ich zbiory to wczesna jesień. To prawdziwe polskie superfruits. Są szczególnie cenne ze względu na zawartość witaminy C i innych przeciwutleniaczy oraz doskonały wpływ na odporność.

Pigwa, czyli „polska cytryna”, to niewątpliwa królowa października. Spożywana jest szczególnie w przetworach i nalewkach, ale naprawdę warto wkomponować ją w jesienny jadłospis też w prostszej formie. Pigwa jest zbyt intensywna w smaku, by jeść ją jak jabłka lub gruszki, ale można użyć jej np. jako dodatku do herbaty, ugrillować i umieścić w jesiennej sałatce, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kanapkach, lub dodać tartą pigwę do owsianki.

Jesienne warzywa sezonowe

Lista jesiennych warzyw sezonowych nie jest bardzo długa, ale wszystkie są uniwersalne i łatwo wkomponować je w każdy jadłospis, bez konieczności korzystania z wymyślnych receptur. Jesienne warzywne klasyki to: dynia, bakłażan, późne kabaczki i cukinie, papryka, jarmuż, patisony, a także różne odmiany kapusty.

Te różnokolorowe warzywa to prawdziwe superfoods. Bez problemu zapewnią zbilansowaną dietę. Spożywaj je w formie rozgrzewających jesiennych zup, piecz, jedz na surowo w surówkach i sałatkach lub wykorzystuj do dań jednogarnkowych.

Jesień to też dobry moment na postanowienie, by zwiększyć spożycie roślin strączkowych. Młode strączki zbierane o tej porze roku często wywierają łagodniejszy wpływ na układ pokarmowy. Pamiętaj, że tolerancję na rośliny strączkowe można wyrobić. Rozpocznij od mniejszych, ale jedzonych regularnie porcji i stopniowo je zwiększaj. Warzywa strączkowe są naprawdę niezwykle zdrowe. To ulubiony pokarm zdrowych bakterii zasiedlających jelita.

Grzyby – jesienny skarb lasu

Grzyby leśne zdecydowanie warto wprowadzać do jesiennego jadłospisu nie tylko ze względu na smak. Są cennym źródłem minerałów i niektórych witamin (zawierają nawet rzadko spotykaną w pokarmach witaminę D2!). Mają neutralny wpływ na glikemię, mało kalorii, a do tego ułatwiają utrzymanie smakowitości posiłków. Warto jeść wszystkie jadalne grzyby: pieczarki, boczniaki, kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki… wszystkie mają unikalne zalety i właściwości.

Przeczytaj więcej o zaletach grzybów w diecie osób aktywnych.

Jesień – sezon na orzechy

Jesień to doskonały czas, by wprowadzić na dobre codzienną rutynę jedzenia orzechów. 30 g dziennie to porcja na tyle niewielka, że nie zrujnuje Twojego budżetu, a na tyle duża, że dla organizmu będzie stanowiła realne wsparcie. Orzechy, a także różnorodne pestki i ziarna, można jeść jako przekąskę lub składnik potraw. W formie pasty lub posypki znajdą miejsce w potrawach na słodko i na słono.

Choć orzechy dostępne są w sklepach przez cały rok, jesień to dobry czas, by zaopatrzyć się w te w skorupkach – do samodzielnego łuskania. Wyciąganie orzechów z łupin pozwala trenować tak zwane mindful eating, zwiększać skupienie na tym, co jesz – to ważny element jedzenia intuicyjnego.