4 przepisy na fit masła i kremy orzechowe, które zrobisz w 1 minutę

Raz zrobisz własne - już nigdy nie spojrzysz na gotowe! Domowe masła smakowe są tańsze, zdrowsze i smaczniejsze niż te, które możesz kupić w sklepie. Podkręć je dodatkami!

Anna Urbańska

Domowe kremy i masła orzechowe zastąpią ci sklepowe wyroby. Wydaje Ci się, że to twardy orzech do zgryzienia? Nic bardziej mylnego. Masło orzechowe robi się dosłownie w 60 sekund. Potrzebujesz tylko wskazówek jak je przygotować, by nie spalić blendera, a jednocześnie uzyskać pożądaną konsystencję.

Zalety domowych kremów i maseł orzechowych

Domowe masło orzechowe lub czekoladowe ma naprawdę dużo zalet! 

  • Masz pełną kontrolę nad jego składem i jesz krem lub masło bez zbędnych dodatków.
  • Możesz zrobić masło orzechowe ze swoich ulubionych orzechów, np. orzechów włoskich lub pekan - a te trudno znaleźć w sklepach.
  • Jest tańsze niż gotowe masła orzechowe, które kosztują nawet kilkadziesiąt złotych za mały słoik.
  • Możesz dostosować w nich poziom zmielenia orzechów do własnych preferencji. To Ty decydujesz, jak bardzo „crunchy” ma być twoje domowe masło orzechowe.
  • Możesz poeksperymentować z wersjami smakowymi masła orzechowego, co jest trudne, jeśli kupujesz gotowe kremy z orzechów.
  • Możesz przechowywać je w lodówce nawet ponad tydzień.

Podążaj za naszymi wskazówkami, a bez trudu zmielisz na masło orzechy nerkowca, migdały czy orzeszki arachidowe. Podajemy też przepisy na inne pyszne domowe kremy.

Jak blendować orzechy?

Nie da się ukryć, że sekretem szybkiego przygotowania smacznego i kremowego masła orzechowego jest dobry, mocny blender. Możesz skorzystać z blendera kielichowego, ale też blendera ręcznego. Moc blendera, w którym zrobisz masło z orzechów, nie powinna być niższa niż 750 W.

Bardzo dobry blender zmieli orzechy na masło bez zbędnych starań i dodatków. Po prostu wsypujesz do niego orzechy, włączasz go i gotowe! Jeśli Twój blender nie działa tak dobrze, możesz zastosować nasze wskazówki:

  • Dodaj do orzechów przed blendowaniem 1-2 łyżki wody.
  • Mocz orzechy w wodzie przed ich zblendowaniem, rozmiękczysz ich strukturę i spowodujesz, że łatwiej będzie je zmiksować.
  • Dorzuć do kremu orzechowego pół banana lub namoczonego daktyla.
  • Rób przerwy w trakcie blendowania, jeśli blender będzie się mocno nagrzewał.