4 przepisy na fit masła i kremy orzechowe, które zrobisz w 1 minutę

Raz zrobisz własne - już nigdy nie spojrzysz na gotowe! Domowe masła smakowe są tańsze, zdrowsze i smaczniejsze niż te, które możesz kupić w sklepie. Podkręć je dodatkami!

Anna Urbańska

Domowe kremy i masła orzechowe zastąpią ci sklepowe wyroby. Wydaje Ci się, że to twardy orzech do zgryzienia? Nic bardziej mylnego. Masło orzechowe robi się dosłownie w 60 sekund. Potrzebujesz tylko wskazówek jak je przygotować, by nie spalić blendera, a jednocześnie uzyskać pożądaną konsystencję.

Zalety domowych kremów i maseł orzechowych

Domowe masło orzechowe lub czekoladowe ma naprawdę dużo zalet! 

  • Masz pełną kontrolę nad jego składem i jesz krem lub masło bez zbędnych dodatków.
  • Możesz zrobić masło orzechowe ze swoich ulubionych orzechów, np. orzechów włoskich, lub pekan - a te trudno znaleźć w sklepach.
  • Jest tańsze niż gotowe masła orzechowe, które kosztują nawet kilkadziesiąt złotych za mały słoik.
  • Możesz dostosować w nich poziom zmielenia orzechów do własnych preferencji. To Ty decydujesz, jak bardzo „crunchy” ma być twoje domowe masło orzechowe.
  • Możesz poeksperymentować z wersjami smakowymi masła orzechowego, co jest trudne, jeśli kupujesz gotowe kremy z orzechów.
  • Możesz przechowywać je w lodówce nawet ponad tydzień.

Podążaj za naszymi wskazówkami, a bez trudu zmielisz na masło orzechy nerkowca, migdały, orzeszki arachidowe. Podajemy też przepisy na inne pyszne domowe kremy.

Jak blendować orzechy?

Nie da się ukryć, że sekretem szybkiego przygotowania smacznego i kremowego masła orzechowego jest dobry, mocny blender. Możesz skorzystać z blendera kielichowego, ale też blendera ręcznego. Moc blendera w którym zrobisz masło z orzechów, nie powinna być niższa niż 750 W.

Bardzo dobry blender zmieli orzechy na masło bez zbędnych starań i dodatków. Po prostu wsypujesz do niego orzechy, włączasz go, i gotowe! Jeśli Twój blender nie działa tak dobrze, możesz zastosować nasze wskazówki:

  • Dodaj do orzechów przed blendowaniem 1-2 łyżki wody.
  • Mocz orzechy w wodzie przed ich zblendowaniem, rozmiękczysz ich strukturę i spowodujesz, że łatwiej będzie je zmiksować.
  • Dorzuć do kremu orzechowego pół banana lub namoczonego daktyla.
  • Rób przerwy w trakcie blendowania, jeśli blender będzie się mocno nagrzewał.