Dieta na jelita czy dla zdrowych jelit – która lepsza dla sportowców?

Dbając o jelita i zróżnicowaną florę bakteryjną, możesz zapewnić sobie sprawniejsze ciało i większy komfort całego życia. Dieta dla zdrowia jelit to nie tylko kiszonki i probiotyki. Poznaj najważniejsze kroki i proste do wprowadzenia zmiany w jadłospisie, dzięki którym dogodzisz swojemu mikrobiomowi i otworzysz sobie ścieżkę do lepszego zdrowia.

Anna Urbańska

Jelita – niedoceniany organ, który wpływa na całe ciało

W zdaniu: „zdrowe jelita, to zdrowe ciało” nie ma przesady. Jeśli dobrze się nimi zajmiesz, odwdzięczą się wsparciem zdrowia całego organizmu. O jelita najlepiej zadbać za pomocą zdrowej diety wspierającej różnorodność flory bakteryjnej. Troszcząc się o nie, można rozprawić się z problemami skórnymi, wzmocnić odporność, a nawet zacząć lepiej sobie radzić z nadmiernym stresem. Zdrowy dla jelit jadłospis ma bezpośredni wpływ na jakość Twojego życia.

Podstawową rolą jelit jest oczywiście udział w trawieniu i wchłanianiu pokarmu, ale to tylko powierzchowna rola. W gruncie rzeczy jelita spełniają jeszcze więcej ważnych funkcji. Przede wszystkim są siedliskiem, w którym bytują miliony (a w zasadzie setki bilionów) bakterii jelitowych tworzących mikrobiom.

Mikrobiom jelitowy ma niesamowity wpływ na ludzkie ciało, a naukowcy wciąż odkrywają nowe funkcje i powiązania mikrobów ze wszystkimi obszarami ludzkiego organizmu, takimi jak:

  • Układ odpornościowy – mikroby wydzielają m.in. cząstki sygnałowe zdolne do komunikacji z komórkami odpornościowymi. Od mikrobów zasiedlających jelita zależy np. to, jak organizm odpowiada na infekcję.
  • Metabolizm i trawienie – bakterie jelitowe wspomagają trawienie pokarmu przy pomocy enzymów, których nie wytwarza ludzki organizm. Wytwarzane są w ten sposób np. zdrowe krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) odżywiające komórki jelit.
  • Wpływ na mózg – pomiędzy jelitami a mózgiem znajduje się bezpośrednie połączenie zwane osią mózgowo-jelitową. To nie przypadek, że częstą reakcją na stres są problemy jelitowe, a angielski idiom gut feeling oznaczający „przeczucie” odnosi się właśnie do odczuwania czegoś w jelitach. Zestaw bakterii jelitowych ma bezpośrednie przełożenie także na nasz nastrój oraz możliwość koncentracji.
  • Wpływ na masę ciała – uboga i mało zróżnicowana mikroflora jelitowa predysponuje do otyłości i zespołu metabolicznego. Niektóre nieprawdopodobnie brzmiące badania wskazują wręcz na to, że mikroby u osób otyłych są w stanie „manipulować” swoim żywicielem i skłaniać go do sięgania po preferowany przez dominujące bakterie pokarm, powodując jedzeniowe zachcianki. Zwiększenie różnorodności bakterii eliminuje częściowo ten problem.
  • Skłonność do cukrzycy typu 2 i innych zaburzeń glikemii – bakterie jelitowe mogą pośrednio zarządzać metabolizmem glukozy przez swój wpływ na wątrobę, udział w trawieniu węglowodanów i udział w odpowiedzi zapalnej organizmu. Naukowcy bardzo poważnie podchodzą do zrozumienia połączenia pomiędzy mikrobami jelitowymi a mechanizmami powstawania cukrzycy.
  • Wytwarzanie witamin – ludzki organizm nie ma możliwości wytwarzania witamin, ale bakterie jelitowe już mogą je syntetyzować. Z udziałem mikrobów w jelitach powstają np. witamina K i witaminy z grupy B (B12, B1, B2, B3, B5, foliany, B6). Zdrowa flora bakteryjna to więc kolokwialnie mówiąc: napędzana resztkami pokarmowymi fabryka witamin, która zawsze jest z Tobą.

Mikroby zasiedlające jelita stanowią na tyle unikalną kompozycję, że nie ma dwóch osób o tym samym składzie mikroflory. Na podstawie składu mikroflory jelitowej naukowcy są w stanie powiedzieć, czy dana osoba jest otyła, czy ma BMI w normie, jak bardzo zróżnicowana jest jej dieta, a nawet określić, czy może mieć większą skłonność do depresji.

Dla badaczy niemałe wyzwanie stanowi zdefiniowanie tego, jak dokładnie powinna wyglądać „zdrowa mikroflora jelitowa”, ponieważ jest to bardzo indywidualne. Zależy np. od wieku, aktywności fizycznej, miejsca wychowania i wielu innych czynników. Wiadomo jednak, że zdrowe mikroby to przede wszystkim mikroby zróżnicowane gatunkowo i licznie występujące w jelitach. Komponując dietę dla zdrowia jelit, warto skupić się więc na ich odżywieniu oraz różnorodności.

Dieta dla zdrowych jelit – jak się odżywiać, by usprawnić swoje ciało?

Stosowanie diety dla zdrowia jelit, a tak naprawdę diety dla zdrowia zamieszkujących je mikrobów, to sposób na poprawę ogólnej kondycji organizmu. Silne, różnorodne i dobrze funkcjonujące bakterie jelitowe usprawniają pracę całego ciała. Tak zwana „dieta na jelita” może więc okazać się brakującym puzzlem w Twojej drodze do zdrowia. Może wpłynąć na lepsze radzenie sobie ze stresem, poprawić odporność, zmniejszyć problemy trawienne i ogólnie sprawić, że poczujesz się znacznie lepiej.

Dietę na wsparcie jelit najlepiej stosować prewencyjnie i zainteresować się żywieniem wspierającym różnorodność mikrobów, zanim wystąpią poważne problemy zdrowotne.

Oto uniwersalne wskazówki, które warto zastosować: