Aquafaba - cuda, jakie możesz zrobić z wody po ciecierzycy

Ciecierzyca to jeden z najpyszniejszych i najzdrowszych strączków. W kuchni wegan i wegetarian pojawia się często pod postacią humusu, gulaszów, zup, sałatek, a nawet wypieków. Nie każdy jednak wie, że woda, w której zanurzona jest ciecierzyca, to składnik… niemalże magiczny! Co może zdziałać tak zwana aquafaba? Oto kilka przepisów, które zrewolucjonizują Twoją kuchnię.

Dlaczego aquafaba może zastąpić wiele produktów, w tym jajka?

Aquafaba zawiera w sobie elementy białka i skrobi, dzięki czemu może zagęszczać potrawy, emulgować (łączyć ze sobą produkty, podobnie jak olej), a po ubiciu trzepaczką - zastępować pianę z białek. Z jej pomocą można więc przygotować na przykład wegańskie bezy, mus czekoladowy i majonez. Dla osób uczulonych na jajka lub tych, którzy nie chcą w diecie produktów odzwierzęcych, aquafaba jest cudownym składnikiem, dającym ogrom możliwości!

Aquafaba to produkt bezglutenowy, jest niskokaloryczna, nie zawiera cholesterolu. Można ją mrozić! Dlatego po odsączeniu ciecierzycy z puszki lub słoika, zachowaj ją koniecznie.

Oto kilka dietetycznych inspiracji, które możesz wypróbować przy okazji Bożego Narodzenia i nie tylko.