O czym warto pamiętać na początek?
- Aby wykonać przepisy, będziesz oczywiście potrzebować gofrownicy.
 - Masa zawsze musi uzyskać gęstość ciasta naleśnikowego.
 - Ciasto wlewaj zawsze na rozgrzaną i natartą odrobiną oleju gofrownicę. Używaj do tego małej chochli.
 
1. Wytrawne gofry z kaszy gryczanej niepalonej
Są bardzo sycące i treściwe, a do tego bezglutenowe. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Przedstawiamy wersję ekspresową, w której kasza nie musi fermentować.
Składniki na ciasto:
- Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
 - Woda i sól do smaku
 - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Kaszę zalej wodą, najlepiej w wysokim naczyniu. Płyn powinien wystawać ok. 2 cm ponad kaszę, nie więcej. Odstaw minimum na godzinę, ale śmiało możesz zalać grykę wieczorem, a gofry zrobić rano.
Do kaszy gryczanej (nie musisz jej przepłukiwać) dodaj sól, a następnie zacznij miksować. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowej masy. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i dalej miksuj.
Gofrownicę natrzyj odrobiną oleju, a następnie wylewaj masę i smaż gofry. Mogą one z powodzeniem zastępować pieczywo lub dodatek węglowodanowy do posiłków. Podawaj je z dodatkiem warzyw i dressingów.
Uważaj: już jedna sztuka będzie bardzo sycąca, więc nie jedz ich wieczorem.
2. Wegetariańskie gofry z cukinią
Są tak pyszne, że nie trzeba do nich żadnych dodatków. Wilgotne, miękkie, a jednocześnie lekkie. Możesz je zabrać na piknik lub do pracy.
Składniki na ciasto:
- Pół kg cukinii
 - 1 jajko
 - Sól i pieprz do smaku
 - Ok. 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej razowej
 - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Cukinię zetrzyj na grubych oczkach - nie musisz jej obierać. Wyłóż ją na sitko, posól i poczekaj minimum 30 minut. Po tym czasie odcedź dokładnie wodę.
W misce rozbełtaj jajko, dodaj mąkę, proszek, sól, pieprz i ewentualnie wodę (jeśli masa będzie za sucha). Całość możesz zmiksować ręcznie lub przy użyciu blendera. Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem gofrownicę nałóż ciasto chochelką i smaż około 7 minut.
3. Gofry z ciecierzycy na słono
To kolejne bardzo treściwe gofry. Wystarczy jedna sztuka z dodatkami, by poczuć sytość - dlatego polecamy je na śniadanie lub obiad.
Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki z ciecierzycy
 - 400 ml wody
 - 1 łyżka oleju
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - Sól - pół łyżeczki lub więcej, do smaku
 - 1 łyżka octu lub soku z cytryny
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj wodę i wymieszaj, a następnie odczekaj około 10 minut. Masa może mocno zgęstnieć, więc być może trzeba będzie ją rozrzedzić. Dodaj olej, proszek do pieczenia, sól, ocet i bardzo dokładnie zmiksuj całość blenderem. Masa powinna mieć gęstość ciasta na naleśniki. Ciasto wylewaj do gofrownicy i smaż na złoty kolor.
Podawaj z dodatkiem dużej ilości warzyw. Idealnie nada się awokado, pomidor, roszponka, kiełki. Możesz posmarować je wcześniej serkiem lub humusem.
4. Gofry pełnoziarniste na słodko
Idealny zamiennik dla gofrów z mocno przetworzonej, jasnej mąki. Zaserwuj je z dodatkiem dowolnych owoców sezonowych (sprawdź polskie superfruits polecane dla sportowców), dżemu lub konfitury.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 1,5 szklanki wody lub mleka (może być roślinne)
 - 1 duże jajko
 - 4 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek dyni
 - 1 łyżka miodu lub innego słodzika (ksylitol, erytrol)
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki soli
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Połącz ze sobą sypkie składniki, a następnie dodaj mokre. Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Smaż na złoty kolor. Serwuj od razu lub zachowaj na później! Smakują równie dobrze na zimno.
5. Gofry z czerwonej soczewicy
Wersja wytrawna - z dodatkiem przypraw! Przepis jest bardzo łatwy, pozwala wykorzystać smaczną i pożywną soczewicę, której warto używać w kuchni częściej, bo jest źródłem roślinnego białka.
Składniki na ciasto:
- 50 gram czerwonej soczewicy
 - 2 łyżki mąki razowej (może być na przykład orkiszowa lub pszenna)
 - 1 jajko
 - 1 łyżka oliwy
 - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Sól do smaku
 - Do ciasta można dodać: suszone oregano, tymianek, słodką paprykę (wedle uznania)
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Soczewicę zalej wodą i odstaw minimum na godzinę. Następnie odsącz ją na sitku i wrzuć do głębokiej miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, a następnie bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę przy użyciu blendera. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj wody.
Masę smaż w gofrownicy, aż gofry będą rumiane. Podawaj z warzywami. Idealnie nadadzą się na śniadanie, zaserwowane z jajkiem sadzonym.
6. Słodkie gofry z marchewką i jabłkiem
Będą smakować wszystkim, a zwłaszcza dzieciom. Są wilgotne i puszyste, nie potrzebują żadnych dodatków. Można jedynie polać je miodem albo oprószyć cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
 - 1 średnia marchewka
 - 1 małe jabłko
 - 1 duże jajko
 - 1 szklanka wody lub mleka
 - 1 łyżka miodu(ksylitolu, erytrolu lub innego słodzika)
 - Pół łyżeczki soli
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/3 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Obrane jabłko zetrzyj na grubych oczkach, marchewkę na drobnych. Odstaw na bok. Mąkę wymieszaj ze suchymi składnikami, a następnie dodaj wodę/mleko, olej, słodzik oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, sprawdzając gęstość masy. Następnie dodaj jabłko i marchewkę. Całość połącz łyżką. Smaż w rozgrzanej gofrownicy.
7. Gofry ketogeniczne z mąki kokosowej
Osoby na redukcji powinny zwrócić uwagę na gofry keto, które zawierają niewielką ilość węglowodanów. Dla porównania - w jednej łyżce mąki pszennej pełnoziarnistej znajduje się ok. 9,8 g węglowodanów, zaś w tej samej ilości mąki kokosowej - 0,8 g (dane za: ilewazy.pl). Nie ma w nich cukru, jest za to białko. W smaku są bardzo delikatne i wilgotne. Być może na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
 - 100 gram gęstego jogurtu typu skyr
 - 1 łyżka oleju kokosowego (w postaci płynnej)
 - 20 gram mąki kokosowej (lub migdałowej)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - Szczypta soli
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Jaja ubij z jogurtem. Dodaj olej, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj blenderem, a następnie smaż w gofrownicy. Podawaj z ulubionymi dodatkami - na słodko lub słono.
8. Gofry jaglane, idealne dla osób z alergiami
Wegańskie, bezglutenowe gofry to opcja nie tylko zdrowa i dietetyczna, ale też idealna dla alergików. Są treściwe i pyszne. Najlepiej podawać je z sezonowymi owocami.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki jaglanej
 - 1 szklanka napoju roślinnego (polecamy migdałowy lub sojowy)
 - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
 - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
 - Pół łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżka erytrolu
 - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub innego bez wyraźnego zapachu
 - Szczypta soli
 - Olej do natarcia gofrownicy
 
Siemię lniane zalej wcześniej wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej suche składniki. Siemię można roztrzepać, by zawiesina nabrała lekkości i powietrza. Do mąki dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj. Smaż gofry przez kilka minut, aż będą rumiane.
Przepisy na domowe mleka roślinne znajdziesz TUTAJ.
