8 przepisów na pyszne i chrupiące fit gofry

Gofry kojarzą się z czymś bardzo kalorycznym - przekąską, którą podaje się z bitą śmietaną, owocami lub polewą czekoladową. Mogą jednak stać się pełnowartościowym posiłkiem, który zaserwujesz zarówno na słono, jak i na słodko. Przygotowaliśmy dla Ciebie osiem inspirujących przepisów, które sprawdzą się o każdej porze dnia - na śniadanie, obiad, a nawet późny podwieczorek. Zawsze smacznie i zdrowo!

O czym warto pamiętać na początek?

  • Aby wykonać przepisy, będziesz oczywiście potrzebować gofrownicy.
  • Masa zawsze musi uzyskać gęstość ciasta naleśnikowego.
  • Ciasto wlewaj zawsze na rozgrzaną i natartą odrobiną oleju gofrownicę. Używaj do tego małej chochli.

1. Wytrawne gofry z kaszy gryczanej niepalonej

Są bardzo sycące i treściwe, a do tego bezglutenowe. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Przedstawiamy wersję ekspresową, w której kasza nie musi fermentować.

Składniki na ciasto:

  • Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • Woda i sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do natarcia gofrownicy

Kaszę zalej wodą, najlepiej w wysokim naczyniu. Płyn powinien wystawać ok. 2 cm ponad kaszę, nie więcej. Odstaw minimum na godzinę, ale śmiało możesz zalać grykę wieczorem, a gofry zrobić rano.

Do kaszy gryczanej (nie musisz jej przepłukiwać) dodaj sól, a następnie zacznij miksować. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowej masy. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i dalej miksuj.

Gofrownicę natrzyj odrobiną oleju, a następnie wylewaj masę i smaż gofry. Mogą one z powodzeniem zastępować pieczywo lub dodatek węglowodanowy do posiłków. Podawaj je z dodatkiem warzyw i dressingów.

Uważaj: już jedna sztuka będzie bardzo sycąca, więc nie jedz ich wieczorem.

2. Wegetariańskie gofry z cukinią

Są tak pyszne, że nie trzeba do nich żadnych dodatków. Wilgotne, miękkie, a jednocześnie lekkie. Możesz je zabrać na piknik lub do pracy.

Składniki na ciasto:

  • Pół kg cukinii
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ok. 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej razowej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do natarcia gofrownicy

Cukinię zetrzyj na grubych oczkach - nie musisz jej obierać. Wyłóż ją na sitko, posól i poczekaj minimum 30 minut. Po tym czasie odcedź dokładnie wodę.

W misce rozbełtaj jajko, dodaj mąkę, proszek, sól, pieprz i ewentualnie wodę (jeśli masa będzie za sucha). Całość możesz zmiksować ręcznie lub przy użyciu blendera. Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem gofrownicę nałóż ciasto chochelką i smaż około 7 minut.