Awokado – najlepszy przyjaciel czy wróg?

Na całym świecie zjada się rocznie około 8 milionów ton awokado. Popularność tego owocu ciągle rośnie, m.in. dzięki jego właściwościom odżywczym. Wiele mówi się o niskim indeksie glikemicznym awokado i wysokiej zawartości witamin K i B, mniej natomiast o reakcjach alergicznych, niestrawności czy też niekorzystnych reakcjach z niektórymi lekami.

Popularność awokado stale rośnie, co nie dziwi, jeżeli spojrzymy chociażby na ilość publikacji opisujących jego pozytywny wpływ na zdrowie, łatwość przygotowania czy różnorodność zastosowań w kuchni.

Charakteryzuje się ono:

  • wysoką zawartością witaminy K, która sprzyja wzmacnianiu kości i krzepliwości krwi;
  • dużą ilością witaminy B9, która odżywia mózg;
  • niskim indeksem glikemicznym i niewielką liczbą cukrów prostych – co jest niewątpliwą zaletą dla osób chorujących na cukrzycę;
  • stosunkowo dużą ilością potasu;
  • zawartością antyoksydantów chroniących wątrobę;
  • zawartością steroli roślinnych, które sprzyjają obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi.

Wartości odżywcze w przypadku awokado są duże i warto o nich pamiętać komponując posiłki, jednocześnie nie zapominając o kilku istotnych przeciwwskazaniach. Jeśli cierpimy na niestrawność, mamy alergie pokarmowe lub przyjmujemy konkretne leki, spożywanie awokado może nam zaszkodzić. Zatem kto nie powinien jeść awokado?