6 rozgrzewających dań z dyni, które dodadzą Ci energii jesienią!

Każde warzywo to skarbnica zdrowia, ale trzeba przyznać, że dynia jest pod tym względem prawdziwą rekordzistką! Naprawdę warto wprowadzać ją do swojej diety jak najczęściej. Poznaj inspirujące i rozgrzewające przepisy, idealne na jesień i zimę, gdy ciepły posiłek dodaje energii. I motywuje do treningów!

Dlaczego warto jeść dynię?

Ma w sobie mnóstwo witamin (m.in. C i E) i składników odżywczych, działa przeciwzapalnie, pomaga ograniczać ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia, wspomaga proces odchudzania, wspiera odporność. A to nie wszystko! Więcej dowiesz się, czytając tekst poświęcony królowej dyni, która od jesieni jest dostępna w większości sklepów i warzywniaków [znajdziesz go TUTAJ].

Dynia jest warzywem o delikatnym, niemal mdłym smaku, dlatego jest bardzo wszechstronna w kuchni. Możesz zjadać ją na słodko lub słono. Aby wydobyć z niej esencję, najlepiej piec ją w piekarniku. Wówczas zyskuje słodki i orzechowy aromat. Jeżeli masz taką możliwość, zawsze miej pod ręką dyniowe puree (możesz je mrozić, wystarczy zmiksować upieczoną dynię na gładki mus) lub upieczoną dynię w kawałkach. To znacznie przyspieszy przygotowanie pysznych dań.