Odchudza, wspomaga pracę jelit i odmładza. Postaw na dynię!

Właściwości odżywcze dyni są imponujące. Dynia jest rośliną, o której najczęściej przypominamy sobie jesienią, jednak ma tyle zalet, że warto ją jeść cały rok.

Dynia to jedno z bardziej wartościowych warzyw. To skarbnica witamin i składników mineralnych. Wybieraj te o intensywnym pomarańczowym kolorze - są najbardziej odżywcze.

Badania przeprowadzone nad dynią potwierdziły, że wykazuje ona właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe. To nie wszystko - dynia może również przeciwdziałać cukrzycy oraz nadciśnieniu. Tym samym uznajemy ją za tak zwany nutraceutyk, a więc żywność wykazującą właściwości prozdrowotne. W jednym z badań udowodniono, że skórka dyni zawiera nierozpuszczalne w alkoholu polisacharydy (AIP), które mają tendencję do osłabiania kwasu żółciowego i wspomagają wzrost mikroflory jelitowej. A więc dynia jest dobra dla jelit, które z kolei mają kluczowe znaczenie dla naszej odporności.

Zalety dyni - warto mieć ją w swojej diecie

  • Dzięki zawartości błonnika dynia wspomaga odchudzanie, spowalnia tempo wchłaniania cukru do krwi i reguluje prawidłowe wypróżnianie się.
  • Jest zasobna w witaminę A, która odpowiada za usuwanie wolnych rodników, wspiera odporność (chroni organizm przed wirusami i bakteriami), co w sezonie jesienno-zimowym jest szczególnie cenne.
  • Jest dobrym źródłem białka. 100 gram warzywa ma tylko 32 kcal, więc powinny ją spożywać osoby na diecie
  • Obfituje między innymi w: witaminy C, E, wapń, magnez, potas, selen, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk.
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu i opóźnia procesy starzenia.
  • Pestki dyni oraz olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom są zalecane jako środek na pasożyty, a także leczniczo przy schorzeniach prostaty.