Przepisy na wakacyjny piknik z przyjaciółmi – tu każdy znajdzie coś dla siebie

Wybierasz się na piknik ze znajomymi? Zaplanuj proste, ale różnorodne menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie! Zamiast sięgać po przetworzone gotowce, możesz skorzystać z naszych przepisów – znajdziesz tu propozycje na słodko, na słono, w wersji low carb, a nawet smakołyki dla dzieci.

Anna Urbańska

Czekoladowe trufle z wafli ryżowych

Przepis: bez glutenu, wegetariański, wegański, dla dzieci, na słodko.

Składniki na 10 kulek:

  • 10 wafli ryżowych,
  • dojrzały banan,
  • 50 g daktyli,
  • 80 g dowolnego masła orzechowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Pokruszone wafle ryżowe przełóż do rozdrabniacza.
  2. Dodaj banana, daktyle bez pestek, masło orzechowe i cynamon.
  3. Rozdrobnij do osiągnięcia jednorodnej masy.
  4. Z masy ulep kulki (porcja to ok. 10 kulek).
  5. W kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą) rozpuść czekoladę.
  6. W każdej kulce umieść wykałaczkę.
  7. Oblej kulki rozpuszczoną czekoladą. Możesz ozdobić je kruszonymi orzechami, liofilizowanymi malinami, wiórkami kokosowymi czy gruboziarnistą solą morską.
  8. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy, na minimum 2 godziny.

Makroskładniki na 1 kulkę:

  • Energia: 135 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 18 g

Arbuzowa pizza z bitą fetą

Przepis: bez glutenu, wegetariański, low carb.

Składniki na 8 porcji:

  • 2 okrągłe plastry dużego arbuza, o grubości około 2 cm;
  • 100 g sera typu feta,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • płaska łyżeczka otartej skórki z cytryny,
  • szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu,
  • łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • garść listków mięty,
  • 20 g orzechów pinii,
  • opcjonalnie: inne sezonowe owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. W blenderze umieść fetę, jogurt grecki, oliwę i skórkę z cytryny.
  2. Blenduj dokładnie przez kilka minut, do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
  3. Dopraw bitą fetę kolorowym pieprzem. Przełóż do pojemnika na wynos.
  4. Plastry arbuza pokrój w trójkąty (tak jak pizzę).
  5. Przed podaniem (na pikniku) każdy plaster wysmaruj bitą fetą.
  6. Skrop plastry arbuza syropem klonowym (lub miodem) oraz octem balsamicznym.
  7. Udekoruj listkami świeżej mięty i orzechami pinii. Opcjonalnie do dekoracji możesz wykorzystać też inne owoce.

Wskazówka: Jeśli chcesz dostosować przepis do wymagań zdrowej diety dla dzieci, zamiast słonej fety wykorzystaj do kremu ricottę. W wersji low carb pomiń dodatek syropu klonowego lub miodu.

Makroskładniki na porcję:

  • Energia: 120 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 8 g

Niskowęglowodanowe sushi z ogórka

Przepis: bez glutenu, low carb, keto.

Składniki na 2 porcje:

  • duży ogórek szklarniowy,
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 50 g serka kremowego,
  • mała marchewka,
  • 10 g czarnego sezamu,
  • opcjonalnie: łyżeczka sosu sriracha, 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

  1. Za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw potnij ogórka w cienkie, elastyczne i długie plastry (wzdłuż warzywa).
  2. Na desce do krojenia umieść folię spożywczą. Ułóż plastry ogórka pionowo obok siebie „na zakładkę” (tak, aby każdy z plastrów nachodził w 1/3 na poprzedni plaster).
  3. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki o grubości pół centymetra.
  4. Posmaruj plastry ogórków serkiem kremowym tak, by sięgał on około 1/3 wysokości ogórków.
  5. Wyłóż na serku plastry wędzonego łososia oraz słupki z marchewki.
  6. Posyp sezamem oraz – opcjonalnie – polej sosem sriracha.
  7. Zawijaj ogórki w kierunku „od dołu do góry”, tworząc ciasną rolkę przypominającą rolkę sushi.
  8. Bezpośrednio przed podaniem pokrój rolkę ostrym nożem na kawałki o grubości ok. 2 cm. Serwuj z sosem sojowym.

Makroskładniki:

  • Energia: 194 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 9 g

Jogurtowe muffinki z jagodami

Przepis: wegetariański, na słodko, dla dzieci powyżej 12 miesiąca.

Składniki na 10 muffinek:

  • 300 g mąki orkiszowej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 g dowolnego słodzika, np. miodu, syropu klonowego, cukru lub erytrolu,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 250 g jogurtu greckiego,
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 250 g jagód (lub innych owoców).

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i wybranym słodzikiem.
  3. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: jogurt, olej i jajka.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj, by rozrobić wszystkie grudki.
  5. Dodaj skórkę otartą z cytryny oraz jagody i dokładnie wymieszaj masę łyżką.
  6. Umieść masę w kokilkach do muffinek – powinno wyjść ich ok. 10-12.
  7. Piecz przez około 20 minut, do zarumienienia i „suchego patyczka”.

Makroskładniki na 1 muffinkę:

  • Energia: 181 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 33 g

Wskazówka: do muffinek sprawdzą się dowolne owoce sezonowe, np. maliny, truskawki, jeżyny czy nawet porzeczki.

Satay z kurczaka z orientalnym sosem orzechowym

Przepis: bez glutenu, mięsny.

Składniki na 7 szaszłyków:

  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 300 g mięsa z udek kurczaka (bez kości),
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • łyżka miodu,
  • 100 g masła orzechowego,
  • 25 g erytrolu lub ksylitolu,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 10 ml soku z limonki,
  • limonka,
  • 90 ml wody,
  • 30 g orzechów arachidowych,
  • opcjonalnie: garść kolendry.

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka podziel na mniejsze kawałki o długości ok. 3-5 cm.
  2. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty: 50 ml mleka kokosowego, przyprawę curry, łyżeczkę pasty curry i miód.
  3. W misce umieść kawałki kurczaka i obtocz marynatą. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i umieść w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  4. Kawałki kurczaka nadziej na zmoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na niej szaszłyki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Po tym czasie odwróć szaszłyki i piecz przez kolejne 10 minut.
  6. W rondlu umieść 150 ml mleka kokosowego. Dodaj pozostałą pastę curry, masło orzechowe, erytrol, sos sojowy i sok z limonki.
  7. Podgrzewaj na średnim ogniu do zagrzania i połączenia składników, regularnie mieszając. Z pomocą wody wyreguluj konsystencję sosu: dodaj ok. 90 ml wody. Sos powinien być płynny, ale gęsty.
  8. Posiekaj orzechy arachidowe i dodaj do sosu. Wymieszaj.
  9. Przełóż szaszłyki (satay’e) z kurczaka do pudełka. Sos przelej do słoiczka.
  10. Serwuj szaszłyki z dipem z sosu orzechowego, cząstką limonki i opcjonalnie kolendrą.

Makroskładniki:

  • Energia: 282 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 23 g
  • Węglowodany: 5 g

Co przygotować na piknik ze znajomymi?

Na wakacyjny piknik najlepiej zabrać kilka różnorodnych przekąsek. Udane menu piknikowe jest kolorowe i składa się z rozmaitych smaków i tekstur. Oprócz wymienionych wcześniej przepisów na piknik sprawdzą się też takie klasyki jak:

  • koreczki warzywne i owocowe,
  • pokrojone w słupki kolorowe warzywa (seler naciowy, papryka, marchewka, kalarepa) oraz smaczny i zdrowy dip, np. hummus lub sos tzatziki,
  • wrapy z tortilli pełnoziarnistej z ulubionymi dodatkami,
  • kilka rodzajów serów, by stworzyć amatorską piknikową deskę serów,
  • drożdżówki, brownie lub ciasto marchewkowe – bez kremów, które szybko rozpłyną się w letnią pogodę.

Nie zapomnij o napojach. Na wakacyjnym pikniku możesz zaserwować:

  • domowe lemoniady w ciekawych smakach (np. lawendowa, z ogórkiem, czy o smaku mango),
  • wodę z dodatkiem owoców i ziół (np. mięsa i maliny, rozmaryn i grejpfrut),
  • domowe izotoniki – szczególnie gdy piknik urządzasz w gorący dzień,
  • domową kombuchę, która zachwyci smakiem i dostarczy cennych probiotyków,
  • koktajle z sezonowych letnich owoców, np. malin, porzeczek, borówek, jagód,
  • napoje typu cold brew, np. herbatę lub kawę parzoną na zimno.