Jak przygotować smaczne fit desery walentynkowe?
W Walentynki warto sięgnąć po lżejszy fit deser nie tylko ze względu na kalorie, ale także po to, by zyskać dodatkową energię na świętowanie dnia zakochanych. Odpowiednio skomponowane fit desery walentynkowe nie wywołują uczucia senności, obciążenia i zmęczenia.
Tradycyjne fit desery można przerobić na wersje walentynkowe na kilka sposobów:
- Wykorzystaj różowe i czerwone owoce: truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki pestki granatu. Co prawda, luty nie jest sezonem na większość z nich, ale możesz sięgnąć po owoce mrożone lub suszone, które także są bardzo zdrowe. Są one idealne do dekorowania, barwienia i urozmaicania walentynkowych fit deserów.
- Sięgnij po naturalne kakao lub gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao >70% (najlepiej bez cukru, słodzoną np. stewią). Wyroby kakaowe są doskonałym źródłem magnezu i prozdrowotnych antyoksydantów. Uznawane są też za naturalne afrodyzjaki.
- Użyj nietypowych składników, by podkreślić wyjątkowość walentynkowych fit deserów.. Jeśli na co dzień jesz masło orzechowe z orzechów arachidowych, do przygotowania walentynkowego smakołyku wykorzystaj np. masło z pistacji lub orzechów laskowych. Dodatkowe walory smakowe zapewnią takie przyprawy jak naturalna laska wanilii i kora cynamonu.
- Zadbaj o odpowiednią prezentację fit deserów. Podaj je w wyjątkowej zastawie i zastosuj fantazyjne dekoracje. W Walentynki odrobina przepychu przy dekorowaniu deserów jest wręcz wskazana. Do ozdabiania przydadzą się np. liofilizowane maliny i truskawki, sproszkowany burak, kakao, wiórki kokosowe i świeże listki mięty.
Sprawdź też: „Przez żołądek do serca - 3 sposoby jak je wzmocnić dietą”.
Domowe czekoladki nadziewane „galaretką” z malin i chia
Bardzo prosty, a zarazem niezwykle efektowny deser, doskonały na Walentynki. Połączenie zagęszczonych nasionami chia malin z gorzką czekoladą to uczta dla zmysłów. Ten przepis sprawdzi się również jako świetny fit upominek walentynkowy.
Składniki/5 sztuk:
- 150 g mrożonych malin,
- 25 g nasion chia,
- 100 g gorzkiej czekolady >70% kakao,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- opcjonalnie (do dekoracji): liofilizowane maliny, gruboziarnista sól lub nasiona chia.
Przygotowanie:
- Mrożone maliny włóż do rondla. Podgrzej do rozmrożenia i rozdrobnij je widelcem na miazgę.
- Do malin dodaj nasiona chia, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-20 minut do ostudzenia i zagęszczenia.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wyłóż maliny na papier do pieczenia i uformuj 5 kawałków o dowolnym kształcie, np. serca, okrągłym lub podłużnym). Możesz umieścić w nich także patyczki do lodów.
- Wstaw do zamrażarki na minimum godzinę.
- W kąpieli wodnej (ustawiając miskę metalową lub szklaną nad gotującym się garnkiem z wodą) rozpuść czekoladę i olej kokosowy.
- W rozpuszczonej czekoladzie zanurz zmrożone kawałki malin.
- Przełóż kawałki z powrotem na papier do pieczenia. Opcjonalnie udekoruj je liofilizowanymi malinami, szczyptą soli lub nasionami chia.
- Umieść w lodówce na minimum 15 minut, do zastygnięcia czekolady.
Makroskładniki/1 sztuka:
- Energia: 154 kcal.
- Białko: 3 g.
- Tłuszcz: 10 g.
- Węglowodany: 10 g.
Fit panna cotta waniliowa z sosem wiśniowym
Fit panna cotta to świetny walentynkowy deser, który docenią zwłaszcza osoby aktywne, jako że jedna porcja dostarcza aż 20 g białka. Z kolei wiśnie to prawdziwe superfoods dla sportowców. Przyspieszają regenerację niwelują nadmiar wolnych rodników po wysiłku, korzystnie wpływają też na układ krwionośny i serce.
Składniki/2 porcje:
- 150 g jogurtu waniliowego typu skyr,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 200 ml dowolnego napoju roślinnego, np. sojowego o smaku waniliowym lub mleka,
- laska wanilii lub 3-4 krople aromatu waniliowego,
- 15 g żelatyny instant,
- 200 g mrożonych wiśni,
- 30 g erytrolu lub ekwiwalent innego dowolnego zamiennika cukru.
Przygotowanie:
- Wyjmij jogurt i skyr z lodówki.
- Wlej do rondla napój roślinny lub mleko i podgrzej z laską wanilii i 10 g erytrolu.
- Dodaj żelatynę. Energicznie mieszając podgrzewaj zawartość rondla na niewielkim ogniu, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- Odstaw na 5-10 minut do ostudzenia.
- Z laski wanilii wyciągnij pestki i dodaj je do napoju roślinnego.
- Jogurt grecki i skyr wlej do miski. Dodaj płyn z żelatyną i miksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
- Masę przelej do foremek i umieść w lodówce na minimum 2 godziny.
- Mrożone wiśnie wsyp do rondla. Dodaj 20 g erytrolu i podgrzewaj do uformowania się sosu wiśniowego.
- Foremkę od panna cotty włóż na kilka sekund do miski z gorącą wodą. Ułóż ją do góry dnem i wyłóż na talerzu.
- Polej fit panna cottę sosem wiśniowym.
Makroskładniki/porcja:
- Energia: 325 kcal.
- Białko: 21 g.
- Tłuszcz: 12 g.
- Węglowodany: 37 g.
Ciasto Red Velvet w wersji fit
Ciasto red velvet to jedna z niezawodnych propozycji na walentynkowy deser. W tradycyjnej wersji jest to czerwony biszkopt przełożony tłustym kremem. Oto zmodyfikowany przepis na ciasto red velvet w zdrowszej interpretacji – bez cukru i zbędnego tłuszczu.
Składniki na ciasto/12 porcji:
- 150 g mąki orkiszowej,
- 120 g ksylitolu,
- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek),
- 160 ml oleju rzepakowego,
- 100 ml maślanki,
- 10 g kakao,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka octu jabłkowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki sproszkowanego buraka lub inny naturalny różowy/czerwony barwnik.
Składniki na krem/12 porcji:
- 300 g sera ricotta,
- 3 łyżki miodu, syropu klonowego lub melasy,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
- Przygotuj okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj brzegi tłuszczem. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, ksylitol, kakao, proszek do pieczenia i proszek z buraka.
- Do drugiej miski przełóż 2 żółtka. Dodaj ekstrakt waniliowy, olej, ocet i maślankę. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do miski z mokrymi składnikami dodawaj partiami suche składniki, dokładnie mieszając, aż do powstania jednorodnej masy.
- Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj, by ciasto nabrało objętości.
- Przełóż ciasto na przygotowaną blachę i wygładź jego wierzch.
- Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Pozostaw ciasto do wystygnięcia poza blachą.
- Przygotuj krem: na wysokich obrotach ubij ricottę z wybranym słodzikiem, dwoma pozostałymi żółtkami i ekstraktem waniliowym. Schłodź krem w lodówce.
- Gdy ciasto ostygnie, przekrój je poziomo na dwa plastry.
- Posmaruj jeden kawałek biszkoptu połową kremu z ricotty, przykryj drugim kawałkiem biszkoptu, a resztę kremu rozsmaruj na wierzchu. Możesz udekorować teraz ciasto, posypując je proszkiem z liofilizowanych truskawek lub malin.
Makroskładniki/porcja:
- Energia: 237 kcal.
- Białko: 6 g.
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 21 g
Pomysłowe migdałowe fit tiramisu
Tiramisu to kolejny romantyczny deser, który można przerobić na zdrowszą wersję. Pszenne biszkopty zastępujemy nasączonymi kawą waflami ryżowymi, a tłusty krem – wysokobiałkowym migdałowym jogurtem. Jeśli planujesz podać fit tiramisu jako deser po daniu głównym, podziel składniki na 4 porcje zamiast sugerowanych dwóch.
Składniki/2 porcje:
- 400 g jogurtu naturalnego typu skyr,
- pół awokado,
- 50 g mąki migdałowej,
- 2 krople aromatu migdałowego,
- 30 g erytrolu w pudrze,
- 6 wafli ryżowych,
- ok. 300 ml mocnej kawy,
- 20 g kakao.
Przygotowanie:
- Na suchej patelni podpraż mąkę migdałową do zarumienienia.
- Zmiksuj jogurt typu skyr z awokado, erytrolem, mąką migdałową i aromatem migdałowym.
- Namocz wszystkie wafle ryżowe w kawie. Cztery wafle uformuj w kształt serca za pomocą noża, dwa wafle pokrusz.
- Przygotuj 2 talerze lub miseczki. Na każdym z nich umieść kolejno: wafel ryżowy w kształcie serca, porcję kremu, pokruszony wafel, porcję kremu, wafel w kształcie serca i porcję kremu.
- Udekoruj tiramisu sypkim kakao. Możesz też zrezygnować z kształtu serca i przygotować jeszcze łatwiejsze, warstwowe tiramisu na okrągłych waflach ryżowych.
Makroskładniki/ porcja:
- Energia: 427 kcal.
- Białko: 32 g.
- Tłuszcz: 15 g.
- Węglowodany: 37 g.
Daktyle nadziewane kremem pistacjowym z czekoladą
To najprostszy i najszybszy do przygotowania z proponowanych fit deserów walentynkowych. Przekąskę przygotujesz w zaledwie 10 minut, a sprawisz nią ogromną przyjemność ukochanej osobie. W tej wersji deseru słodkie daktyle nadziewane są kremem pistacjowym i polewane kontrastującą gorzką czekoladą.
Składniki/10 nadziewanych daktyli:
- 50 g daktyli,
- 60 g niesolonych, obranych pistacji,
- szczypta soli,
- 20 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Z daktyli wyciągnij pestki. Otwórz je i połóż na płaskim talerzu lub blaszce.
- Pistacje podpraż na suchej patelni (jeśli korzystasz z pistacji nieprażonych).
- 50 g pistacji wsyp do blendera. Dodaj szczyptę soli.
- Miksuj, rozpoczynając od niskich obrotów przez 5-10 minut, do uzyskania pasty pistacjowej o płynnej konsystencji (pistacje najpierw zmielą się na mąkę, a płynną postać przyjmą po dłuższym miksowaniu).
- W każdym daktylu umieść orzech pistacjowy w całości, resztę wypełnij pastą pistacjową.
- Roztop czekoladę. Za pomocą widelca ozdób daktyle paskami płynnej czekolady.
- Odstaw daktyle do lodówki do zastygnięcia na 10-15 minut.
Makroskładniki/1 nadziewany daktyl:
- Energia: 63 kcal.
- Białko: 1,5 g.
- Tłuszcz: 3,7 g
- Węglowodany: 5,7 g.