5 przepisów na zdrowe i szybkie desery, gdy nachodzi Cię ochota na słodycze

Bycie na diecie nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkich przekąsek. Poznaj szybkie i proste przepisy na zdrowe słodycze, dla których nie potrzebujesz przerywać diety.

Agata Brama

Starasz się unikać słodyczy, jednak czasem nachodzi Cię ochota na coś słodkiego? Bycie na diecie, czy po prostu zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z przysłowiowego „ciastka do kawy” czy deseru po obiedzie. Zobacz, jak w zdrowy sposób możesz dostarczyć sobie chwilę słodkiej przyjemności.

Najszybszy deser z daktyli

Daktyle znane są z szerokiego zastosowania we wszelkich zdrowych deserach. Są nie tylko źródłem naturalnie słodkiego smaku, lecz także potasu, magnezu czy wapnia! Oprócz tego, daktyle zawierają również witaminę A, która rozpuszcza się jedynie w tłuszczach. W deserach warto łączyć daktyle ze źródłami zdrowych tłuszczy, aby w pełni wykorzystać ich odżywczy potencjał. Dwie daktylowe pralinki (z jednego daktyla) to 155 kcal, 3.5 g białka, 7 g tłuszczu i 20 g węglowodanów.

Aby przygotować zdrową, daktylową przekąskę potrzebujesz tylko trzech składników:

  • Daktyle (świeże lub suszone)
  • Krem z dowolnych orzechów (arachidowych, migdałowych, nerkowców lub mieszany)
  • Gorzką czekoladę (min. 70% zawartości kakao)
  1. Daktyle przekrój wzdłuż na pół, tak aby powstały z nich łódeczki.
  2. Gorzką czekoladę posiekaj dość drobno, następnie umieść kawałki czekolady w środku daktylowych łódeczek.
  3. Całość wypełnij wybranym kremem orzechowym, i gotowe!

Lekka truskawkowa pianka

Owocowa pianka to niskokaloryczny sposób na przemycenie do diety większej ilości świeżych owoców oraz dodatkowej porcji białka. Taki deser możesz przygotować z każdego rodzaju sezonowych owoców, na jaki tylko masz ochotę.

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny
  • 1½ szklanki truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru
  • 2 łyżki erytrytolu
  1. Rozpuść galaretkę owocową w niewielkiej ilości gorącej wody (około ½ szklanki) i odstaw do przestygnięcia.
  2. Zblenduj na gładką masę jogurt razem z 1 szklanką truskawek (½ odłóż na później) i erytrytolem.
  3. Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną wcześniej galaretkę. Przelej masę do wybranego naczynia i włóż do masy pozostałą część truskawek.
  4. Odstaw do lodówki do stężenia na minimum kilka godzin.

Wartość odżywcza:

220 kcal
11 g białka
5 g tłuszczu
33 g węglowodanów