Zdrowe zamienniki cukru – substancje, które osłodzą Ci dietę i nie zrujnują zdrowia

Ograniczanie cukru w diecie nie musi oznaczać konieczności rezygnacji ze słodkiego smaku. Istnieje przecież ksylitol, erytrol, stewia i inne mniej znane wymienniki sacharozy. Poznaj zdrowsze zamienniki cukru wraz z ich wszystkimi wadami i zaletami, a potem zdecyduj, który najbardziej odpowiada Twoim potrzebom.

Anna Urbańska

Zamienniki cukru przydadzą się, jeśli chcesz ograniczyć spożywane kalorie, przeciwdziałać negatywnym efektom skoków glukozy i ogólnie: postawić krok w stronę zdrowszych nawyków żywieniowych. Biały cukier to źródło pustych kalorii, a jego różnorodnych zamienników jest tak dużo, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Dlaczego naprawdę warto ograniczyć cukier w diecie?

Poszukiwania zdrowego, idealnego zamiennika sacharozy (białego cukru), warto rozpocząć od odpowiedzi na jedno pytanie: jaki jest Twój główny powód rezygnacji z cukru? Wszyscy wiemy, że cukier warto ograniczać, ale przypomnijmy, dlaczego to tak ważne. Nadmiar cukru w diecie to wiele negatywnych skutków:

  • Obciążenie dla trzustki, zwiększone ryzyko insulinooporności i cukrzycy.
  • Większe wahania poziomu glukozy we krwi nasilające ogólnoustrojowy stan zapalny, który pogłębia choroby przewlekłe, powoduje tzw. mgłę mózgową, przewlekłe zmęczenie i nie tylko.
  • Ryzyko nadwyżek energetycznych prowadzących do nadwagi, otyłości i ich konsekwencji zdrowotnych.
  • Osłabiona jakość diety, bo nie dostarcza on prawie żadnych cennych mikroelementów.
  • Zwiększenie stężenia triglicerydów we krwi i innych zaburzeń lipidowych, które przyspieszają proces miażdżycowy.
  • Nasilenie trądziku i zmian skórnych przez wysokie stężenia glukozy (i insuliny) we krwi.
  • Zaburzona praca wątroby, a nawet jej stłuszczenie.

W zależności od tego, który z problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiarem cukru w diecie będzie dla ciebie najpilniejszy, możesz dobrać zamiennik cukru, który będzie pozbawiony tych konkretnych wad. Wybór masz naprawdę szeroki.

Poliole – słodkie alkohole przypominające cukier, cukrowce

Poliole to bardzo popularne zamienniki cukru. Są cenione za niewielki wpływ na poziom glukozy we krwi, niską kaloryczność i stosunkowo podobne do białego cukru właściwości sensoryczne. Pod względem chemicznym nie są to węglowodany (cukry), a alkohole polihydroksylowe, zwane też często cukrowcami. Występują naturalnie w owocach i warzywach, np. w śliwkach, figach, truskawkach. Oprócz najpopularniejszych erytrolu i ksylitolu, do grupy słodkich polioli, stosowanych jako zamienniki cukru, należą także: sorbitol, izomalt, mannitol oraz maltitol.

Zalety polioli jako zamienników cukru

  • Niski indeks glikemiczny. Powolny proces wchłaniania, który nie powoduje gwałtownych skoków glukozy i insuliny.
  • Niska kaloryczność (dla całej grupy polioli uogólniona i ustalona jako 240 kcal/ 100 g).
  • Mogą być stosowane przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Wady polioli jako zamienników cukru

  • Mogą powodować działanie przeczyszczające, szczególnie w większych dawkach (>1 g/kg masy ciała).
  • Przy spożyciu powodują tak zwany „efekt chłodzący”, czyli orzeźwiające uczucie w ustach. Niekiedy może być to wada, jednak czasem jest to zaleta (np. w przypadku gum do żucia).