Co jest potrzebne do zrobienia shotów?
Przyda się wyciskarka wolnoobrotowa lub sokowirówka. Wrzucaj do urządzenia wszystkie składniki, poza przyprawami. Te możesz zmielić w młynku lub rozbić ręcznie. Jeżeli jednak nie posiadasz tych sprzętów, innym rozwiązaniem będzie zmiksowanie składników z wodą za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. W ostateczności możesz je również bardzo dokładnie zmiażdżyć w moździerzu.
O czym warto pamiętać, przygotowując shoty?
Najważniejsze zasady w tym przypadku to:
- świeżość - najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu, by zachować jak najwięcej witamin, nie rób ich na zapas;
- optymalna ilość - porcje powinny być niewielkie, do wypicia jednym haustem (nie więcej niż 200 ml);
- temperatura – staraj się, aby składniki miały temperaturę pokojową;
- odrobina tłuszczu - do gotowego shotu dodaj łyżkę oleju o łagodnym smaku (z pestek winogron, słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy) lub kawałek awokado, aby dzięki zawartości tłuszczu zwiększyć przyswajalność witamin.
Oto kilka przepisów na shoty, które zadbają o Twoją odporność i nie tylko!
1. Shot z kurkumą i imbirem
Zaczynamy od prawdziwej bomby witaminowej, która naprawdę stawia na nogi. Nie pomijaj czarnego pieprzu! Zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy aż o 2000%! [1]
Składniki:
- kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka - tę zasadę stosuj w każdym przepisie),
- kawałek świeżego korzenia kurkumy,
- połówka pomarańczy,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- odrobina czarnego pieprzu (1-2 kulki),
- do smaku: naturalny miód lub ulubiony słodzik.
Przeczytaj też: „Zdrowe zamienniki cukru – substancje, które osłodzą Ci dietę i nie zrujnują zdrowia”.
Wartości odżywcze, o których warto wiedzieć:
- Imbir - posiada wiele aktywnych związków, które chronią organizm, wspierają odporność i zapobiegają powstawaniu chorób. Przede wszystkim, korzeń imbiru ma właściwości przeciwutleniające (chroni komórki przed wolnymi rodnikami), przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Działa również przeciwbakteryjnie [2]. Dodatkowo chroni wątrobę i ma działanie przeciwwymiotne. Jego wyrazisty, ostry smak pobudza i rozgrzewa.
- Korzeń kurkumy - prawdziwa skarbnica zdrowia! Kurkuma jest tak zwanym adaptogenem - rośliną o wyjątkowych i potwierdzonych naukowo właściwościach leczniczych (więcej szczegółów na ten temat znajdziesz TUTAJ). Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, ma szansę zapobiegać zapaleniom nerwów, działa ochronnie na wątrobę oraz pozytywnie wpływa na pracę serca [3].
2. Shot z selerem i pietruszką
Zdrowo, orzeźwiająco i smacznie. Ten przepis pozwoli Ci dostarczyć organizmowi mnóstwo witamin w jednej dawce.
Składniki:
- połówka cytryny,
- 2 pałki selera naciowego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- pół jabłka,
- do smaku: naturalny miód lub ulubiony słodzik.
Wartości odżywcze, o których warto wiedzieć:
- Natka pietruszki - posiada bardzo dużo witaminy C. W 100 gramach natki znajduje się jej aż 178 mg, a więc całkowicie zaspokajamy dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę (u kobiet to 60 mg/dobę, u mężczyzn 70 mg/dobę). Witamina C buduje naszą odporność (ale nie leczy w trakcie przeziębienia!) oraz zwiększa wchłanialność wapnia i żelaza. Liście pietruszki są także bogate w polifenole i wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe [4].
- Seler naciowy - jest bogaty w witaminę A i C oraz polifenole, a zawarte w nim olejki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne [5].
3. Shot imbirowy z ananasem
Słodki, wyrazisty i bogaty w witaminę C. Coś dla tych, którzy kochają egzotyczne smaki.
Składniki:
- kawałek imbiru,
- 2 plastry świeżego ananasa,
- 1 pałka selera naciowego,
Wartości odżywcze, o których warto wiedzieć:
- Ananas - bogaty w błonnik, działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na układ nerwowy, jest także skarbnicą witaminy C oraz manganu [6].
Sprawdź też: „7 najzdrowszych owoców egzotycznych”.
4. Shot ze spiruliną
Coś dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o spirulinę, ale nie wiedzą, od czego zacząć!
Składniki:
- połówka pomarańczy (lub innego cytrusa),
- połówka jabłka,
- kawałek imbiru,
- pół łyżeczki sproszkowanej spiruliny,
- miód lub słodzik do smaku.
Wartości odżywcze, o których warto wiedzieć:
- Spirulina - słynie z właściwości przeciwutleniających. To składnik cenny dla sportowców, bo spożycie spiruliny działa zapobiegawczo przeciwko uszkodzeniom szkieletu pod wpływem stresu oksydacyjnego wywołanego wysiłkiem fizycznym. Poza tym spirulina wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni przed miażdżycą, cukrzycą oraz nowotworami [7].
- Miód - dobrej jakości miód ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwprzerzutowe [8].
5. Shot z marchewką i kiwi
Kiwi to egzotyczny owoc, który zimą jest skarbnicą witamin i minerałów. Warto spożywać je jak najczęściej!
Składniki:
- 1 kiwi,
- 1 mała marchewka,
- 2 pałki selera naciowego.
Wartości odżywcze, o których warto wiedzieć:
- Kiwi - podobnie jak natka pietruszki, ma wysoką zawartość witaminy C. Jest także źródłem witaminy E oraz polifenoli. Działa przeciwzapalnie i ochronnie na organizm. To także świetna opcja dla osób cierpiących na zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę, bo pobudza metabolizm [8].
- Marchewka - w niektórych krajach leczy się nią wrzody żołądka oraz bóle mięśniowe. Zawiera naturalne prebiotyki (budujące lepszą odporność organizmu) oraz szczególnie cenną dla układu immunologicznego witaminę A, pochodzącą z β-karotenu [9].
Korzystaj z tych przepisów i dodawaj do nich ulubione dodatki!
Na zdrowie!
………
Źródła:
[1] Adaptogenic herbs: A natural way to improve athletic performance, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772632023000181.
[2] Rahmani AH, Shabrmi FM, Aly SM. Active ingredients of ginger as potential candidates in the prevention and treatment of diseases via modulation of biological activities. Int J Physiol Pathophysiol Pharmacol. 2014 Jul 12;6(2):125-36. PMID: 25057339; PMCID: PMC4106649.
[3] Sharifi-Rad J, Rayess YE, Rizk AA, Sadaka C, Zgheib R, Zam W, Sestito S, Rapposelli S, Neffe-Skocińska K, Zielińska D, Salehi B, Setzer WN, Dosoky NS, Taheri Y, El Beyrouthy M, Martorell M, Ostrander EA, Suleria HAR, Cho WC, Maroyi A, Martins N. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications. Front Pharmacol. 2020 Sep 15;11:01021. doi: 10.3389/fphar.2020.01021. PMID: 33041781; PMCID: PMC7522354.
[4] Staropoli A, Vassetti A, Salvatore MM, Andolfi A, Prigigallo MI, Bubici G, Scagliola M, Salerno P, Vinale F. Improvement of Nutraceutical Value of Parsley Leaves (Petroselinum crispum) upon Field Applications of Beneficial Microorganisms. Horticulturae. 2021; 7(9):281. https://doi.org/10.3390/horticulturae7090281.
[5] Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. doi: 10.1177/2156587217717415. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28701046; PMCID: PMC5871295.
[6] Mohd Ali M, Hashim N, Abd Aziz S, Lasekan O. Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products. Food Res Int. 2020 Nov;137:109675. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109675. Epub 2020 Sep 17. PMID: 33233252.
[7] Chu WL, Lim YW, Radhakrishnan AK, Lim PE. Protective effect of aqueous extract from Spirulina platensis against cell death induced by free radicals. BMC Complement Altern Med. 2010 Sep 21;10:53. doi: 10.1186/1472-6882-10-53. PMID: 20858231; PMCID: PMC2954939.
[8] Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun;9(2):121-127. doi: 10.4103/0974-8490.204647. PMID: 28539734; PMCID: PMC5424551.
[9] Richardson DP, Ansell J, Drummond LN. The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. Eur J Nutr. 2018 Dec;57(8):2659-2676. doi: 10.1007/s00394-018-1627-z. Epub 2018 Feb 22. PMID: 29470689; PMCID: PMC6267416.
[10] Mandrich L, Esposito AV, Costa S, Caputo E. Chemical Composition, Functional and Anticancer Properties of Carrot. Molecules. 2023; 28(20):7161. https://doi.org/10.3390/molecules28207161.