5 szybkich przepisów na shoty witaminowe na odporność

W okresie zimowym musimy szczególnie dbać o dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Nasza odporność jest ciągle wystawiana na próbę, a mniejsza ilość świeżych owoców i warzyw sezonowych sprawia, że codzienna dieta jest po prostu uboższa i często mocniej przetworzona. Z pomocą przychodzą shoty, które wesprą Twoją odporność i dodadzą Ci energii. Wybierz swój ulubiony spośród naszych pięciu przepisów!

Co jest potrzebne do zrobienia shotów?

Przyda się wyciskarka wolnoobrotowa lub sokowirówka. Wrzucaj do urządzenia wszystkie składniki, poza przyprawami. Te możesz zmielić w młynku lub rozbić ręcznie. Jeżeli jednak nie posiadasz tych sprzętów, innym rozwiązaniem będzie zmiksowanie składników z wodą za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. W ostateczności możesz je również bardzo dokładnie zmiażdżyć w moździerzu.

O czym warto pamiętać, przygotowując shoty?

Najważniejsze zasady w tym przypadku to:

- świeżość - najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu, by zachować jak najwięcej witamin, nie rób ich na zapas;

- optymalna ilość - porcje powinny być niewielkie, do wypicia jednym haustem (nie więcej niż 200 ml);

- temperatura – staraj się, aby składniki miały temperaturę pokojową;

- odrobina tłuszczu - do gotowego shotu dodaj łyżkę oleju o łagodnym smaku (z pestek winogron, słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy) lub kawałek awokado, aby dzięki zawartości tłuszczu zwiększyć przyswajalność witamin.

Oto kilka przepisów na shoty, które zadbają o Twoją odporność i nie tylko!

1. Shot z kurkumą i imbirem

Zaczynamy od prawdziwej bomby witaminowej, która naprawdę stawia na nogi. Nie pomijaj czarnego pieprzu! Zawarta w nim piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy aż o 2000%! [1]

Składniki:

  • kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka - tę zasadę stosuj w każdym przepisie),
  • kawałek świeżego korzenia kurkumy,
  • połówka pomarańczy,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • odrobina czarnego pieprzu (1-2 kulki),
  • do smaku: naturalny miód lub ulubiony słodzik.

Przeczytaj też: „Zdrowe zamienniki cukru – substancje, które osłodzą Ci dietę i nie zrujnują zdrowia”.

Wartości odżywcze, o których warto wiedzieć:

  • Imbir - posiada wiele aktywnych związków, które chronią organizm, wspierają odporność i zapobiegają powstawaniu chorób. Przede wszystkim, korzeń imbiru ma właściwości przeciwutleniające (chroni komórki przed wolnymi rodnikami), przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Działa również przeciwbakteryjnie [2]. Dodatkowo chroni wątrobę i ma działanie przeciwwymiotne. Jego wyrazisty, ostry smak pobudza i rozgrzewa.
  • Korzeń kurkumy - prawdziwa skarbnica zdrowia! Kurkuma jest tak zwanym adaptogenem - rośliną o wyjątkowych i potwierdzonych naukowo właściwościach leczniczych (więcej szczegółów na ten temat znajdziesz TUTAJ). Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, ma szansę zapobiegać zapaleniom nerwów, działa ochronnie na wątrobę oraz pozytywnie wpływa na pracę serca [3].