Przepisy na zdrowe, domowe ciasteczka idealne na Święta

Boże Narodzenie, a zwłaszcza okres przedświąteczny, kojarzą się z zapachem ciasteczek, pierników, cynamonu, pomarańczy… Tego nie można sobie odmówić, dlatego mamy kilka przepisów na świąteczne łakocie z dobrym składem, które możesz potraktować jako zdrową i smaczną przekąskę. Aby wykonać ciasteczka, przydadzą się foremki do wycinania kształtów oraz papier do pieczenia. Do dzieła!

1. Pierniczki z imbirem

Ten aromat sprawi, że już od progu poczujesz zapach świąt! A wszystko za sprawą goździków i cynamonu… Te pierniczki podbiją podniebienia wszystkich domowników.

Składniki na około 25 pierniczków:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • ½ szklanki musu jabłkowego,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego lub klonowego,
  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków.

Olej kokosowy w temperaturze pokojowej (powinien być przynajmniej plastyczny) zmiksuj z brązowym cukrem i musem jabłkowym. Następnie dodaj jajko i syrop, całość dokładnie połącz. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do nich masę z musem jabłkowym. Wyrób ciasto, a następnie podziel na dwie kulki. Włóż je do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jedną porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 3 mm. Wycinaj dowolne kształty i przekładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka powinny spędzić w piekarniku około 10-12 minut.