Nowalijki - czy są zdrowe? 3 praktyczne wskazówki, jak je kupować

Oczekując tęsknie wiosny, wyglądamy także ich: nowalijek. Kiedy w warzywniakach pojawiają się pierwsze, sezonowe warzywa, ulegamy przekonaniu, że warto jak najszybciej włączyć je do diety, zwłaszcza osób aktywnych fizycznie. Czy na pewno?

Czym są nowalijki?

To nic innego, jak młode, wiosenne warzywa, pierwsze w sezonie wiosenno-letnim. Co będziemy do nich zaliczać? Między innymi:

  • sałatę
  • rzodkiewkę
  • marchewkę
  • ogórki
  • szczypiorek
  • pomidory
  • natkę pietruszki.

Dlaczego warto sięgać po nowalijki?

Nowalijki - jak wszystkie warzywa - są oczywiście zdrowe i pozwalają urozmaicić jadłospis o świeżo zebrane produkty rolne, za którymi tęsknimy przez całą jesień i zimę. Zawierają witaminy A i C, foliany, a także składniki mineralne, czyli cynk, potas, sód, fosfor oraz wapń. Warto dodać, że wzbudzają one szczególne pożądanie, gdy organizm po zimie potrzebuje uzupełnić wartości odżywcze. Poza tym - delikatny smak warzyw jest po prostu kuszący. Nowalijki oznaczają powrót do barwnych kanapek i lekkich, apetycznych sałatek, będą więc sprzyjać osobom, które dbają o sylwetkę.

Trzeba jednak pamiętać, że nowalijki to nie to samo, co warzywa sezonowe, które dojrzewają w gruncie, pod gołym niebem. Ich smak nie jest tak intensywny, jak w przypadku warzyw, które kupujemy od czerwca do końca sierpnia. Nie są one również tak mocno zasobne w witaminy i minerały, jak ich odpowiedniki z pełni sezonu.

Nowalijki mają niewiele kalorii (składają się głównie z wody) i są bogate w błonnik pokarmowy. Które z nich posiadają najwięcej wartości odżywczych? Oto pierwsza trójka:

  • natka pietruszki – królowa pośród nowalijek, zawiera najwięcej potasu, wapnia, fosforu, folianów i beta-karotenu. Poza tym, w 100 g produktu znajduje się aż 177,7 mg witaminy C;
  • szczypiorek - bogaty szczególnie w wapń i fosfor, a także witaminę A, beta-karoten, jod, witaminę C i B6;
  • marchew - najbogatsza w błonnik, sód, witaminę A, beta-karoten oraz foliany.