Jak obliczyć swój wskaźnik BMI?

O BMI słyszał chyba każdy, ale rzadko kto wie, co dokładnie oznacza ten skrót i w jaki sposób dokonać pomiaru. Podpowiemy zatem, na czym to polega i czy warto kierować się tym wskaźnikiem na co dzień.

Czym jest wskaźnik BMI?

BMI (skrót od Body Mass Index) to jedna z najprostszych metod oceny stopnia otyłości. Na jego podstawie można ustalić prawidłową masę ciała dla danej osoby. Wskaźnik opracował w 1832 roku belgijski matematyk, astronom i statystyk Adolf Quetelet, a od tego czasu lekarze, badacze i dietetycy używają go jako kryterium otyłości u danej jednostki [1].

Metoda ma jednak pewne mankamenty: nie będzie wskazywać procentu tkanki tłuszczowej w ciele ani tego, ile tłuszczu znajduje się w danej partii ciała. W 1993 roku WHO powołała Ekspercką Grupę Konsultacyjną, aby opracowała jednolite kategorie BMI.

W efekcie powstały cztery:

  • niedowaga <18,5
  • prawidłowa masa ciała 18,5–24,9
  • nadwaga 25–29,9
  • otyłość ≥30.

W 1997 roku dodano do tego jeszcze różne stopnie otyłości:

  • otyłość wstępna 25 do 29,9
  • I stopnia 30–34,9
  • II stopnia 35–39,9
  • III stopnia ≥40.

Otyłość światowym problemem

W ocenie badaczy, w ciągu kilku ostatnich dekad w populacji ogólnej nastąpił wzrost BMI, co oznacza, że borykamy się z epidemią otyłości [2]. Jak podaje Narodowy Fundusz Zdrowia - w Polsce co czwarta osoba jest otyła, a trzech na pięciu Polaków ma nadwagę [3]. Dlatego tak ważne jest, aby walczyć o prawidłową masę ciała: zbędne kilogramy są przyczyną wielu chorób, z cukrzycą na czele (co roku w naszym kraju zapada na nią ponad 400 tys. osób).