5 przepisów na zdrowe przekąski na piknik lub wycieczkę

Wiele osób tłumaczy swoją niezdrową dietę brakiem czasu na gotowanie. Przekąski są szczególną zmorą, bo przecież najłatwiej wziąć w podróż słodycze lub przetworzone produkty, na dodatek hermetycznie zapakowane. Może i jest to ułatwienie, ale co powiesz na smaczną, szybką w przygotowaniu i do tego zdrową alternatywę? Te przekąski będą sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała i dostarczą Ci wielu składników odżywczych. Sprawdź te proste przepisy!

Opracowując nasze pomysły, dobraliśmy produkty, które są dostępne w każdym sklepie (być może masz je nawet pod ręką!). Przekąski będą idealne na piknik, w podróż lub na wycieczkę z kilku powodów:

  • można przygotować je wcześniej,
  • łatwo podzielić je na małe porcje,
  • nie brudzą palców (nie są zbyt mokre, a więc bardzo komfortowe w jedzeniu, gdy brakuje na przykład talerzy lub sztućców),
  • są apetyczne i jednocześnie sycące.

Bierzmy się zatem do dzieła!

1. Kulki mocy

Kulki mocy to forma zdrowych słodyczy – źródło węglowodanów, kwasów omega i witamin. Pod tą nazwą możemy znaleźć wiele różnych przepisów. Do ich stworzenia możesz z powodzeniem użyć właściwie wszystkich produktów, które zalegają w szafce, na przykład: bakalii, orzechów czy pestek. Warto zadbać o bazę, która będzie sklejać całość i nadawać masie słodycz. W naszym przepisie będą za to odpowiadać kasza jaglana oraz daktyle.

Składniki na kilkanaście kulek:

  • 1 szklanka lekko rozgotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki wysokiej jakości kakao
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • do dekoracji: gorzka czekolada, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, płatki migdałowe, kakao.

Daktyle zalej wrzątkiem. Odczekaj piętnaście minut, a następnie odcedź i zblenduj. Dodaj do nich kaszę, kakao, szczyptę soli, masło orzechowe (najlepiej takie domowe – przepisy na nie znajdziesz TUTAJ), a następnie ponownie zblenduj. Dodaj uprażone na patelni pestki słonecznika. Z tak powstałej masy możesz formułować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie panierować je dowolnie w wiórkach, kakao, płatkach migdałowych, bardzo drobno posiekanej czekoladzie lub zmielonych orzechach włoskich. Na koniec włóż je na kilka godzin do lodówki, by kulki nieco stwardniały. Są łatwe w transporcie i wystarczy kilka sztuk, by zaspokoić głód.