Jadłospis od dietetyka na 2023 rok – skomponuj smaczny, wartościowy plan żywienia dostosowany do aktualnych trendów

Jeśli zdrowsze odżywianie jest jednym z Twoich celów na 2023 rok, dobrze się składa, bo mamy dla Ciebie wiele praktycznych porad. Przypomnij sobie, jak ustalić kaloryczność jadłospisu, dokonaj żywieniowego rachunku sumienia i dowiedz się, jak mądrze korzystać ze spożywczych trendów, ustalając własny jadłospis na 2023. Te małe zmiany pozwolą Ci jeść zdrowiej i skutecznie wspierać organizm bez zbędnego wysiłku.

Anna Urbańska

Nowy rok 2023 to czas zmian i postanowień: wiele osób decyduje się teraz na zmianę nawyków żywieniowych i poprawienie dotychczasowej diety. Na co zwrócić uwagę komponując w tym momencie swój jadłospis? Od czego zacząć jego planowanie? Jak przemycać smaczne nowości kulinarne do codziennego menu i co jeść, by Twoja dieta była zdrowsza niż rok wcześniej?

Jak dobrać kaloryczność jadłospisu 2023 w zależności od Twoich celów?

Niezależnie od tego, jaki jest Twój cel dotyczący odżywiania na 2023 rok, konieczne będzie ustalenie celowanej kaloryczności jadłospisu. Nie musisz codziennie liczyć kalorii, ale dobrze jest orientować się, ile ich zjadasz i do czego dążysz w tym zakresie.

Zacznij od podstaw:

  1. Oblicz podstawową przemianę materii (PPM), ustal PAL i oblicz całkowitą przemianę materii (CPM) – kaloryczność bazową diety.
  2. Zastanów się, jakie są Twoje cele:
  • jeśli chcesz schudnąć - musisz jeść mniej kalorii, niż wyniosło Twoje dzienne zapotrzebowanie, albo zwiększyć aktywność fizyczną;
  • jeśli chcesz przytyć - musisz jeść więcej kalorii, niż wynosi zapotrzebowanie;
  • jeśli zmiana masy ciała nie jest Twoim celem, masz już ustaloną kaloryczność bazową jadłospisu - to obliczone wcześniej CMP.
  1. Uzyskane zapotrzebowanie kaloryczne poddaj korekcie w zależności od Twoich dążeń:
  • jeśli chcesz schudnąć - warto ustalić deficyt energetyczny, czyli odjąć od kaloryczności bazowej 300-600 kcal (wynik nie może być niższy niż PPM!);
  • jeśli chcesz przytyć - ustal, ile kcal więcej będziesz jeść każdego dnia, dodaj do kaloryczności bazowej 400-1000 kcal.

Kaloryczność swojej diety możesz kontrolować np. w aplikacji do liczenia kalorii albo jeść instynktownie i monitorować masę ciała.

Na co zwracać uwagę komponując jadłospis w 2023 roku? Ważne aspekty

Ustalanie zmian, jakie zastosujesz w diecie na najbliższe 12 miesięcy, rozpocznij od rachunku sumienia. Jakie żywieniowe błędy są Twoją „zgubą”? Oto ich kilka przykładów oraz proste rozwiązania, które dadzą duży efekt w poprawie całego jadłospisu – wprowadź je już od dziś.

Błąd w jadłospisie, który popełniasz

Jak to poprawić?

Podjadasz wieczorami: sięgasz po mniej zdrowe przekąski i czyścisz lodówkę z ulubionych produktów

Sprawdź, czy pora jedzenia kolacji nie jest zbyt wczesna; przygotuj sobie zdrowe alternatywy dla niezdrowych przekąsek np. warzywa w słupkach

Nie przepadasz za smakiem wody i pijesz jej za mało

Dopracuj pomysły na wody smakowe, które będziesz pić z przyjemnością: korzystaj ze świeżych ziół i owoców do wzbogacania wody w smak

Na Twoim talerzu często brakuje warzyw i owoców

Ustal, że każdy posiłek musi zawierać porcję przynajmniej 200 g warzyw lub owoców i się tego trzymaj

Uwielbiasz słodycze i nie chcesz z nich rezygnować

Znajdź mniejsze porcje ulubionych słodyczy i jedz je mądrze: dodaj je do owsianki lub zaplanuj w jadłospisie na deser

Twój jadłospis jest monotonny: jesz tylko sprawdzone potrawy

Zaobserwuj w mediach społecznościowych profile dietetyków i inspiruj się ich pomysłami na posiłki, zaglądaj też do sekcji artykułów na stronie kartamultisport.pl

Masz w diecie za mało białka

Zapoznaj się z listą produktów bogatych w białko i uwzględniaj je w każdym posiłku; w ostateczności korzystaj z odżywki białkowej

Dużo solisz i uważasz, że posiłki bez soli nie mają smaku

Zwiększ asortyment naturalnych ziół i przypraw, z których korzystasz, zapewnią ci smak bez dodatkowej dawki sodu

Jesz sporo „na mieście”, bo uważasz, że nie masz czasu na gotowanie

Poznaj metodę Meal prep i przygotuj własną domową dietę pudełkową

Pamiętaj, że nie funkcjonujesz w świecie izolowanym. Twoje decyzje żywieniowe mają wpływ nie tylko na to, jak będzie funkcjonował Twój organizm, ale też na całą planetę, a nawet ludzkość!

W 2023 roku warto dokonać więc kilku zmian w jadłospisie, które będą dobre nie tylko dla Twojego zdrowia, ale też całej planety:

  • ogranicz mięso – to jeden ze skuteczniejszych sposobów na poprawę swojej proekologicznej postawy;
  • wybieraj ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC, który wyróżnia produkty pozyskane zrównoważonymi metodami rybołówstwa;
  • jedz lokalnie i sezonowo – wybierając produkty pochodzące z lokalnych upraw, zmniejszasz ślad węglowy, jaki wywiera transport i logistyka związana z dostarczeniem jedzenia na Twój talerz.