Meal prep. Jak zaplanować posiłki na tydzień? Przykładowy plan na 7 dni

Nie masz czasu na codzienne gotowanie, a chcesz jeść zdrowo bez wydawania fortuny na catering? Koniecznie poznaj meal prep: zamiast codziennego gotowania, raz w tygodniu poświęć czas na przygotowanie baz posiłków na cały tydzień. To prostsze i smaczniejsze, niż ci się wydaje!

Anna Urbańska

Meal prep ratuje budżety i diety wielu osób w czasach, gdy nikt nie ma przestrzeni na codzienne stanie przy garnkach i pichcenie kilku różnych posiłków. Meal prep to skrót pochodzący od meal preparation, czyli po prostu przygotowywania posiłków, ale określenie to stosuje się najczęściej w kontekście przygotowania posiłków „na zapas”. Raz w tygodniu (lub częściej) znajdujesz czas na większą kuchenną mobilizację, w trakcie której gotujesz, przygotowujesz składniki i bazy posiłków na cały tydzień. Oszczędzasz w ten sposób czas, pieniądze, wyrzucasz mniej jedzenia i zyskujesz przestrzeń w głowie, by w ciągu burzliwego tygodnia nie zastanawiać się już nad tym „co na obiad”. Meal prep-owanie jest proste i całkiem intuicyjne, trzeba pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach, by jedzenie utrzymało wartości odżywcze i smakowe.

Meal prep w praktyce – na czym polega?

Głównym celem meal prepu jest odciążenie cię z obowiązku gotowania w ciągu tygodnia. Zamiast tego wybierasz dowolny (najczęściej weekendowy) dzień i hurtowo przygotowujesz jedzenie na następny tydzień. Meal prep to nie tylko gotowanie, ale też przygotowanie produktów, z których będziesz robić posiłki w ciągu całego tygodnia. Mealprepowanie to np.:

  • krojenie warzyw, owoców i ziół;
  • przygotowanie sosów, zup i ich pasteryzacja;
  • mrożenie gotowych posiłków;
  • porcjowanie chleba, tortilli i innych dodatków do potraw;
  • przygotowanie mieszanek np. mieszanki do owsianki lub jogurtu;
  • gotowanie dań na kilka dni;
  • przygotowanie półproduktów do szybkiego ugotowania posiłku na świeżo.

Meal prep krok po kroku

Zanim zabierzesz się do mealprepowania dokładnie poznaj zasady, którymi warto się kierować. Oto  7 najważniejszych wskazówek, o których musisz pomyśleć, by zrobić udany meal prep.

  1. Zaplanuj:
    • co będziesz mealprepować,
    • jak masz zamiar przechować jedzenie,
    • kiedy zjesz mealprepowane produkty.
  1. Zrób zakupy i znajdź czas na przygotowanie meal prepu. Wpisz na osobną listę zakupów produkty, które lepiej kupić w tygodniu „na świeżo”.
  2. Przygotuj pojemniki i naczynia na produkty, które przygotujesz. Zadbaj o to, by były czyste, a najlepiej wyparzone, wtedy żywność nie zepsuje się przedwcześnie.
  3. Przejrzyj plan produktów, które będziesz przygotowywać i ustal właściwą dla ciebie kolejność ich przygotowania. Na ogół lepiej zacząć gotowanie od potraw lub półproduktów, których przygotowanie zajmuje najdłużej.
  4. Dobrze zapakuj i przechowaj przygotowaną żywność. Produkty, które się do tego nadają, możesz zamrozić, inne przechowuj w lodówce lub poza nią.
  5. Pamiętaj o odpowiednim, zgodnym z bezpieczeństwem żywności, czasie przechowywania produktów spożywczych. Oto tabela, która może być pomocna:

Produkt

Czas przechowywania w lodówce

Czas przechowywania w zamrażarce

Gotowany ryż i ziemniaki

ok. 2 dni

4-8 tygodni

Gotowana kasza lub makaron

do 4 dni

4-8 tygodni

Zupy i sosy

ok. 3 dni

kilka tygodni

Pasty kanapkowe

ok. 3-4 dni

kilka tygodni (ale nie wszystkie dobrze się mrożą)

Gotowane jajko

do 4 dni

-

Kukurydza i strączki z puszki

do 4 dni

kilka tygodni

Pieczywo

3-4 dni

kilka tygodni

Dressingi i marynaty

do 7 dni

-

Wskazówka: Jeśli twój czas na przygotowanie posiłków jest naprawdę ograniczony, ułatwiaj sobie gotowanie, wybierając półprodukty i gotowce: ugotowane wcześniej buraki (dostępne we wszystkich supermarketach), rośliny strączkowe w puszkach i słoikach, płatki owsiane błyskawiczne, momentalnie gotujące się makarony z roślin strączkowych…

Przykładowy plan meal prepu na 7 dni

Oto przykładowy plan posiłków, które możesz przygotować zgodnie z ideą meal prepu. Oprócz głównych posiłków, każdego dnia możesz jeść inne przekąski (np. na drugie śniadanie i podwieczorki). Dostosuj kaloryczność i wielkość porcji do swojego dziennego zapotrzebowania.

W dzień meal prepu przygotujesz:

  • pieczone warzywa - do sałatek, hummusu, śniadań i burgerów,
  • domowy hummus z pieczonym burakiem: 2 porcje,
  • roślinne burgery z dyni i tofu – do zamrożenia: 3 porcje,
  • chili con carne – do zjedzenia na świeżo i zamrożenia: 3,5 porcji,
  • zupę krupnik z kaszą pęczak – do zjedzenia na świeżo (na 3 dni):2 porcje,
  • pancakes – do zamrożenia: 3 porcje,
  • mieszankę musli:3 porcje.

Przydatne przepisy z przykładowego planu:

Pieczone warzywa

Składniki:

  • 800 g świeżej dyni,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 buraki.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa i przełóż je na blachę do pieczenia.
  2. Skrop warzywa oliwą.
  3. Piecz w temp. 190 stopni do miękkości (ok. 35 minut).

Meal prep: Po ostudzeniu przełóż warzywa do zamykanego pojemnika i umieść w lodówce.

Domowy hummus z pieczonym burakiem

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy w zalewie,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki sezamu,
  • pieczony burak,
  • sól, pieprz, kumin.

Przygotowanie:

  1. Zblenduj ciecierzycę, oliwę, sezam i buraka.
  2. Dopraw sokiem z cytryny i dowolnymi przyprawami.

Meal prep: Przełóż hummus do słoiczka, zalej wierzch oliwą z oliwek i ułóż na wysokiej półce w lodówce.

Roślinne burgery z dyni i tofu

Składniki:

  • 300 g upieczonej dyni,
  • Kostka wędzonego tofu,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Przyprawy: sos sojowy, płatki drożdżowe, słodka papryka, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Pieczoną dynię dokładnie rozgnieć widelcem.
  2. Pokrusz na drobne kawałki wędzone tofu.
  3. Połowę płatków owsianych zblenduj na mąkę.
  4. Wymieszaj dynię, tofu, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  5. Uformuj kotlety i posmaruj je oliwą.
  6. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  7. Piecz kotlety w temp. 180 stopni ok. 35 minut.

Meal prep: Po ostudzeniu przełóż kotlety do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki.

Dressing do sałatek

Składniki na kilka porcji:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy.

Przygotowanie:

  1. Przełóż składniki do małego słoiczka (np. po koncentracie pomidorowym).
  2. Wymieszaj je i odstaw do lodówki.

Meal prep: przechowuj dressing w lodówce do 7 dni.