Mówi się, że to sok „bezpośredni“, a więc nie jest to napój odtworzony z surowców zagęszczonych, ale wytwarzany ze świeżych produktów. Sam skrót z angielskiego (not from concentrate) oznacza „nie z koncentratu“. Soki tego typu mogą zostać jednak wzbogacone o aromaty pochodzenia naturalnego, przeciery lub miazgę (z warzyw lub owoców), oraz witaminy i składniki mineralne.
Soki NFC zawierają niemal tyle samo cukrów, co surowiec, dlatego mają zbliżoną kaloryczność i zawartość błonnika pokarmowego, co porcja świeżych, nieprzetworzonych w żaden sposób produktów.
Czym różnią się soki NFC od zwyczajnych soków?
Przede wszystkim chodzi o sposób produkcji. W przypadku soków NFC proces ten jest dosyć prosty: owoce i/lub warzywa są dokładnie myte, sortowane, a następnie poddaje się je wyciskaniu, przecieraniu lub tłoczeniu. W kolejnym kroku produkt jest pasteryzowany i rozlewany do butelek lub kartonów. Pasteryzacja sprawia, że soki mogą być przechowywane, nie tracąc przy tym witamin i wartości odżywczych. Soki NFC są często pasteryzowane metodą HPP (wysokie ciśnienie hydrostatyczne), która skutecznie chroni przed psuciem się, jednocześnie nie wpływając na jakość soku.
Jeżeli chodzi o inne soki, są one najpierw tłoczone, a następnie odparowywane. Tak przygotowany produkt miesza się z wodą, a później podgrzewa lub obrabia w inny sposób. Poddaje się je filtrowaniu i zagęszczaniu, a soki FC (z koncentratu) muszą być dodatkowo klarowane (pozbawia się ich cząsteczek miąższu), do czego używa się często żelatyny, a więc finalnie produkt nie jest wegański. To właśnie klarowanie podwyższa kaloryczność soku (są bogatsze w cukry, ale uboższe w błonnik).
Czy soki dostępne na rynku są dodatkowo dosładzane cukrem? Wbrew powszechnej opinii - nie aż tak bardzo, jak nam się wydaje. W 2012 roku weszła w życie unijna ustawa, która zakazuje słodzenia soków, które można dosładzać jedynie cukrami występującymi naturalnie w owocach.
W takim razie, jak to możliwe, że sok pomarańczowy w kartonie ma w składzie syrop glukozowo-fruktozowy? Przyczyna jest prosta: nie jest to sok, ale napój! Koniecznie zwracaj uwagę na nazewnictwo. I na skład również - to podstawa zakupów żywieniowych.
Czy soki NFC są zdrowsze od innych soków?
Tak, bo nie poddaje ich się klarowaniu, a więc zachowują cenny błonnik i więcej witamin ze względu na prosty i szybki proces produkcji. Soki NFC, podobnie jak sam surowiec, pełne są witamin, błonnika, pektyn, mikro i makroelementów oraz polifenoli. Mogą stanowić jedną z zalecanych porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. To idealne rozwiązanie, gdy nie mamy pod ręką nic zdrowego. Sok NFC zabierzemy ze sobą do pracy, na uczelnię, w podróż.
Na rynku znajdują się zarówno soki z bardzo krótką datą, jak i dłuższym okresem przydatności do spożycia. Zazwyczaj należy je przechowywać w lodówce, a po otwarciu - niezwłocznie wypić.