Producenci żywności mają obowiązek podawać listę składników w kolejności malejącej, czyli zaczynając od tych, których jest w potrawie najwięcej. Cukier może być przedstawiony w składzie pod różnymi nazwami:
Aby obliczyć ile cukru znajduje się w produkcie, należy odnaleźć na tabeli podanej na etykiecie "węglowodany" oraz "w tym cukry". Najczęściej wartośc jest podawana na 100 g lub 100 ml produktu. Gramatura np. ciastka czy batonika często jest inna, niż ta ogólnie podana ilość, dlatego wówczas należy obliczyć z proporcji: czyli jeśli mamy 50 g słodkiej przekąski, to zawiera połowę wartości podanych w tabeli. Warto posłużyć się wzorem, gdy te liczby nie są tak przyjazne i np. rogalik to 77 g i zawiera 17 g cukru na 100 g. Jak sobie z tym poradzić? Warto posłużyć się wzorem:
Ilość cukru z tabeli na 100g/ml x masa (lub objętość) naszego produktu / 100 = ilość cukru w badanym produkcie
Przykład:
Słodki gazowany napój 10 g cukru na 100 ml. Puszka to 250 ml
10 x 250/100 = 25 (to jest zawartość cukru puszcze, wartość w gramach)
Jeśli jedna łyżeczka zawiera 5 g cukru, to można sobie łatwo zwizualizować, że ten gazowany napój zawiera ich aż 5.
Warto postępować tak z wieloma produktami, których zawartości cukru nie jesteśmy pewni. Z czasem ta kalkulacja wejdzie nam w nawyk i nie będzie stanowiła żadnego problmu tym bardziej, jeśli świadomie zaczniemy unikać produtów, które zawierają bardzo dużo cukru w swoim składzie.