Konia z rzędem temu, kto nie tęskni w chwilach słabości za cieniutkimi jak papier naleśnikami babci, które wypełniały kuchnię o poranku, o kakao w duecie z chlebem pokrytym chmurką gęstej śmietany, posypanej cukrem czy... schabowym sowicie skąpanym w strzykającym z patelni smalcu z okraszonymi ziemniaczkami i mizerią. Ach, wspomnienia!
Jedzenie ma dawać przyjemność, ale im jesteśmy bardziej świadomi odżywczych wartości i wpływu tego, co jemy, na nasze zdrowie, tym częściej zapala nam się czerwona lampka: uwaga, czy nie jesz za często tej pizzy/hamburgera/sernika z karmelem? (niepotrzebne skreślić).
Nie trzeba tych “grzeszków” odmawiać sobie za każdym razem, ale stresujący tryb życia czy brak regularnej aktywności fizycznej może generować nadmierną liczbę poszukiwania dobrych konotacji w swojej wspomnieniowej książce kucharskiej.
Comfort food a stres
Comfort food tanowi istotny aspekt w regulacji emocji. Badania z początku XXI w. wskazują, że comfort food łączy aspekt jedzenia z określoną sytuacją, kiedy czujemy się optymalnie, bezpiecznie – po prostu komfortowo. *
Potrzebujemy tego uczucia w określonych sytuacjach w celu osiągnięcia optymalnego stanu psychicznego: podczas przeprowadzek, stresujących momentów życiowych czy uczucia dojmującego smutku i przygnębienia. Wówczas warto sięgnąć do swojej podręcznej pamięci i skonfrontować ulubione przepisy ze zdrową, zbilansowaną dietą.
W comfort food chodzi o to, by smak i zapach przeniosły nas do krainy szczęśliwości, więc teoretycznie tego, co święte, modyfikować się nie powinno. Gra zmysłowa dawać ukojenie w chwilach, kiedy potrzebujemy wewnętrznego przytulenia, ale jeśli sprawimy, że przepisy comfort food będą mniej tuczące czy niesprzyjające zdrowemu stylowi życia, możemy być z siebie dumni, prawda? Poza tym... warto tworzyć nowe interpretacje i na nowo opowiadać swoją historię. Poniżej kilka naszych propozycji.
Comfort food przepisy - przepisy fit
Przepis na pizzę w stylu fit
z pomidorowym sosem (8 porcji)
Składniki na ciasto na fitpizzę:
- 350 g mąki pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej,
- 40 g drożdży,
- 250 ml wody,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na sos do fitpizzy:
- 3 średniej wielkości cebule,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 g przecieru pomidorowego (dobrej jakości, bez dodatku cukru)
- 6 łyżeczek suszonego oregano (30g)
- Świeża bazylia,
- Ząbek czosnku,
- Suszone oregano,
- Szczypta soli,
- Czarne oliwki.
Sposób przygotowania:
1. Wykonaj zaczyn do pizzy: drożdże rozpuść w 125 ml letniej wody z dodatkiem 4 łyżek mąki. Odstaw na 10 minut do potrojenia objętości (zaczyn na fitpizzę z mąki pełnoziarnistej może nie pracować jak ten z mąki pszennej, może wytworzyć się charakterystyczna ,,pęcherzykowa” warstwa na powierzchni. 2
2. Resztę mąki wymieszaj z solą, przełóż do miski i wlej zaczyn. Chwilę mieszaj, następnie dodaj wodę.
3. Gdy ciasto zacznie się formować, po ok. 3 minutach wyrabiania dodaj oliwę z oliwek i wyrabiaj dalej aż do momentu, w którym ciasto przestanie się kleić do ręki.
5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
6. Blachę lub kamień do pizzy obsyp mąką, wyłóż na środek ciasto i delikatnie rozpłaszczaj i rozciągaj ciasto pod palcami na całej powierzchni.
7. Na cieście rozprowadź sos i dobierz wybrane składniki. Sekret fitpizzy tkwi w cienkim cieście i opcjonalnym podejściu do sera zółtego lub mozarelli (warto pokusić się o zastąpienie ich skruszonym tofu lub po prostu - oszczędnie posypać pizzę serem).
8. Fit pizzę piecz w 220 stopniach Celsjusza przed ok. 12-15 minut.
Pancakes na maślance z owocami
Składniki:
- 800 ml maślanki,
- 3 niewielkie jaja,
- 200 g mąki ryżowej,
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek erytrolu.
Sposób przygotowania:
1. W misce umieść maślankę, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
2. Następnie dodaj jajka, olej kokosowy lub masło oraz erytrol. Połącz składniki trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Rozgrzej patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) i gdy się rozgrzeje, smaż placki po 2 minuty z każdej strony.
4. Podawaj z ulubionym owocami lub jogurtem greckim.
Przepis na szarlotkę pszenno-owsianą z kokosową nutą
Składniki na ciasto:
- 4 niewielkie jaja,
- 150 g mąki pszennej,
- 150 g mąki owsianej (lub zblendowanych płatków owsianych),
- 100 g masła (w formie płynnej, ostudzone),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki erytrolu.
Składniki na nadzienie na dietetyczną szarlotkę:
- 8 jabłek (najlepiej twardych i kwaśnej odmiany),
- 4 łyżki erytrolu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania
1. Jabłka obierz i pokrój w drobne kawałki. Dodaj erytrol i cynamon, wymieszaj.
2. W garnku umieść jabłka na na szarlotkę, duś do momentu, aż będą się rozpadać (to ważne!).
3. Dodajemy erytrol i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy
4. Składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć z nich kulę. 1/3 włóż do lodówki na pół godziny (lub włóż do zamrażarki na 15 minut).
5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki możesz wysmarować masłem.
6. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
7. 2/3 ciasta wyłóż na papier, piecz przez ok.15 minut, następnie wyłóż na ciasto nadzienie na szarlotkę.
8. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce i posyp nim jabłka. Piecz kolejne 30 minut.
* Zob. Bargh J. A., Shalev I., The substitutability of physical and social warmth in daily life, „Emotion”, 12(1), (2012).