Odkryj 7 zalet brązowych bananów
Te niepozorne owoce, w pełni dojrzałe, mają wiele cennych właściwości. Poznaj powody, dla których brązowy banan jest lepszy od żółtego!
- Jest słodszy niż jego żółci konkurenci.
- Daje szybki zastrzyk energii.
- Brązowa skórka świadczy o tym, że banan osiągnął pełną dojrzałość i pełnię smaku.
- To świetny pomysł na element posiłku potreningowego.
- Zwiera aż 400 mg potasu i zaledwie 1 mg sodu, dzięki czemu może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i działać profilaktycznie na choroby serca.
- Ma tylko 100 kalorii (dla średniego banana, około 110 g);
- Jest świetną bazą koktajlu (nadaje słodycz bez konieczności dodawania cukru).
Skąd wiadomo, który banan jest w pełni dojrzały?
Takiego banana rozpoznasz po:
- brązowych plamkach na skórce;
- czasami nawet: czarnej skórce (o ile końcówka od strony kiści nie jest otwarta, będzie świeży);
- cenie: często nawet o połowie niższej, niż w przypadku żółtych bananów;
- lokalizacji: zazwyczaj znajdziesz go w koszykach z przecenioną żywnością lub na dolnych półkach regału z owocami i warzywami.
Pamiętaj!
Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy jego Indeks Glikemiczny. Odradzamy jedzenie pojedynczych bananów jako przekąski osobom z zaburzeniami glikemii. Lepiej będzie połączyć je z orzechami i/ lub jogurtem.