Truskawkowe desery w wersji fit - proste przepisy dla liczących kalorie

Masz ochotę na deser z truskawkami, ale nie chcesz „wydawać” kalorii na bitą śmietanę i mascarpone? Jeśli znudziło ci się jedzenie truskawek z jogurtem, skorzystaj z tych prostych fit przepisów na truskawkowe desery. Oto pyszne receptury na: truskawkowe fit tiramisu, dietetyczny biszkopt z truskawkami, zdrowe truskawkowe lody i nie tylko.

Anna Urbańska

Truskawkowe desery w wersji fit spełnią wszystkie słodkie zachcianki, nie dostarczając wielu kalorii. Sezon na truskawki warto w pełni wykorzystać, bo te niepozorne owoce to prawdziwe superfoods. Mają bardzo mało kalorii (32 kcal/ 100 g), a mnóstwo smaku i prozdrowotnych antyoksydantów. To jedne z łatwiejszych owoców do przemycenia na diecie odchudzającej, a nawet diecie keto. Nie przechodź od razu na dietę truskawkową, a włącz truskawki do codziennego menu: przygotuj z nimi owsianki, zdrowe koktajle lub te proste truskawkowe desery w wersji fit. Większość z nich możesz zrobić z mrożonych truskawek, zrób więc odpowiednio duże zapasy w sezonie.

Jak zrobić smaczny deser truskawkowy w wersji fit?

Truskawki nie wymagają wiele dodatków i słodzików, by stworzyć smaczny, niskokaloryczny deser. Zapomnij o kalorycznym mascarpone i bitej śmietanie. Żeby obniżyć kaloryczność truskawkowych deserów i podbić w nich zawartość białka, warto korzystać z uniwersalnych dodatków do fit deserów. Do truskawek bardzo pasują np. dietetyczne produkty nabiałowe, z których możesz zrobić kremy i desery:

  • Ricotta – delikatny włoski ser o zwartej konsystencji, dostarczający niewielu kalorii. Sprawdzi się do wszystkich kremów zamiast mascarpone.
  • Skyr – dobiałczający posiłki jogurt bez tłuszczu, znany wszystkim fit maniakom. Doskonała baza fit deserów, przekąsek i śniadań.
  • Jogurt naturalny lub jogurt grecki 0% – bez zaskoczeń, zamiana śmietany na jogurt to duża obniżka kaloryczności wszystkich przepisów. Zamieniając śmietanę na jogurt grecki, upewnij się, że nie korzystasz z klasycznego jogurtu greckiego 10% tłuszczu. Ten ma sporo kalorii (choć do niektórych przepisów bardzo pasuje).
  • Tofu – jeśli chcesz uzyskać strukturę musu w deserach, rozważ dodanie do kremu blendowanego naturalnego tofu. Przy okazji dorzucisz sporo białka i zdrowych steroli.
  • Serki homogenizowane – wiele waniliowych lub śmietankowych serków homogenizowanych zawiera cukier, ale dalej są one niskokaloryczne w porównaniu do mascarpone i bitej śmietany. To doskonała baza do fit kremów. Jeśli jesteś na ścisłej redukcji i te kilkanaście kalorii ma dla ciebie duże znaczenie, wyszukaj waniliowy Skyr oparty na słodzikach, jest dostępny w wielu dyskontach.
  • Serek śmietankowy np. Bieluch – często niedoceniany serek, który doskonale sprawdza się w deserach. Jego „lekka” wersja to tylko 81 kcal/ 100 g.
  • Erytrol i ksylitol – niezastąpione słodziki, które doskonale zastępują cukier w niskokalorycznych deserach.