Tłuszcze w diecie sportowca - jakie i kiedy jeść?

Zdrowe tłuszcze przeciwdziałają zapaleniom, poprawiają refleks i nie tylko - to element każdej zdrowej diety osób aktywnych i sportowców. Jeśli ćwiczysz, postaw na kilka produktów, które usprawnią Twoje ciało i umysł. Nie wierzysz? Sprawdź!

Anna Urbańska

Tłuszcze to niezbędny element każdej zdrowej diety, w tym diety sportowców i osób aktywnych: powinniśmy je spożywać w odpowiednich proporcjach i umiejętnie je łączyć z innymi produktami. Pamiętaj, że ciało daje sygnały, kiedy w diecie brakuje kwasów tłuszczowych - i to bardzo wyraźne!

Zły i dobry tłuszcz w diecie

Tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe można podzielić na kilka podgrup. Każda z nich ma inne działanie na organizm i funkcje. Od tego podziału zależą też właściwe proporcje tłuszczów w diecie. To, do jakiej grupy kwasów tłuszczowych zaliczany jest dany tłuszcz, przyporządkowuje go to do potocznie nazywanej grupy „złych” lub „dobrych” tłuszczów.

W grupie „dobrych źródeł tłuszczów”, których sportowcy nie powinni unikać, znajdziesz:

  • oliwę z oliwek,
  • orzechy,
  • pestki,
  • olej lniany,
  • olej rzepakowy,
  • awokado,
  • tłuste ryby morskie (łososia, makrelę, śledzie, sardynki),
  • oliwki.

W grupie „złych tłuszczów”, które lepiej ograniczać, można umieścić niekorzystne w nadmiarze źródła kwasów nasyconych lub wręcz szkodliwe kwasy trans:

  • olej kokosowy,
  • masło,
  • tłuste sery i tłusty nabiał,
  • wyroby cukiernicze,
  • czekolady,
  • słodycze,
  • lody.

To jednak tylko uproszczenie. Prawie wszystkie kwasy tłuszczowe powinny pojawiać się w zdrowej diecie sportowca. Kluczowe jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji między nimi. Zazwyczaj w diecie występuje nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, a brakuje kwasów jednonienasyconych i omega-3. Kwasy tłuszczowe typu trans powinny być ograniczone do minimum, nie spełniają bowiem żadnej pozytywnej funkcji.

Podział kwasów tłuszczowych z przykładowymi źródłami

  1. Kwasy tłuszczowe nasycone: mleko, masło, nabiał, mięso, olej kokosowy,
  2. Kwasy tłuszczowe nienasycone,
  3. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: oliwa z oliwek, awokado, migdały.
  4. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (omega-3: tłuste ryby morskie, olej lniany, orzechy włoskie, omega-6: większość olejów roślinnych, pestek i orzechów).
  5. Kwasy tłuszczowe trans: wyroby cukiernicze, margaryny.