Krok 3: Jedz sezonowo!

Zdrowa dieta powinna być bogata w owoce i warzywa sezonowe – wiedzą to wszyscy. Tylko jak komponować właściwie posiłki w zależności od pory roku? Sprawdź, jakich warzyw nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni w zależności od sezonu.

Monika Ciesielska

Przedstawiamy owoce i warzywa podzielone według okresu zbiorów. W naszej rozpisce znajdziesz również produkty, które w danym okresie możesz bezpiecznie przechowywać bez znacznych strat wartości odżywczych. Czytaj i jedz na zdrowie!

WIOSNA

WSKAZÓWKA: jeśli masz do wyboru nie jeść warzyw i owoców wcale, albo jeść je poza sezonem, wybierz to drugie – to nadal będzie lepszy wybór.
Dobrym rozwiązaniem jest robienie przetworów z sezonowych produktów i korzystanie z nich całorocznie. Mrożonki również stanowią źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.