Przedstawiamy owoce i warzywa podzielone według okresu zbiorów. W naszej rozpisce znajdziesz również produkty, które w danym okresie możesz bezpiecznie przechowywać bez znacznych strat wartości odżywczych. Czytaj i jedz na zdrowie!
WIOSNA
Botwinka, Bób, Cebula dymka, Groszek cukrowy, Kalafior, Kalarepa, Kiełki i zioła, Pokrzywa, Por, Rabarbar, Rzepa, Rzodkiewka, Sałata, Seler naciowy, Smardze, Szczaw, Szczypiorek, Szparagi, Szpinak, Truskawki
LATO
Karczochy, Koper włoski, Maliny, Melony, Morele, Morwa, Ogórek, Papryka, Pomidory, Porzeczka, Śliwka, Wiśnia, Agrest, Bakłażan, Boćwina, Borówka, Czarny bez, Czereśnia, Fasolka szparagowa, Figi, Jagody
JESIEŃ
Brokuły, Brzoskwinie, Cukinia, Dynia, Gruszki, Grzyby, Jabłka, Jeżyny, Kasztany, Kiwi, Koper włoski, Kukurydza, Mirabelki, Morele, Orzechy, Pigwa, Śliwka, Winogrona
ZIMA
Ananas, Brukselka, Buraki, Cebula, Cykoria, Czosnek, Fasola, Jarmuż, Kapusta, Mandarynki, Mango, Orzechy, Pasternak, Pietruszka, Pomarańcze, Por, Roszponka, Seler, Szalotki, Topinambur
WSKAZÓWKA: jeśli masz do wyboru nie jeść warzyw i owoców wcale, albo jeść je poza sezonem, wybierz to drugie – to nadal będzie lepszy wybór.
Dobrym rozwiązaniem jest robienie przetworów z sezonowych produktów i korzystanie z nich całorocznie. Mrożonki również stanowią źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.