Jak zmniejszyć kaloryczność polskich popularnych ciast?

Kochasz polskie ciasta, ale zdajesz sobie sprawę, że są kaloryczne i niezbyt zdrowe? Oto pomysły na odchudzenie ulubionych ciast Polaków. Sprawdź, jaką strategię obrać w przygotowaniu fit wersji: sernika, makowca, jabłecznika, orzechowca i nie tylko.

Anna Urbańska

Przygotowanie polskich tradycyjnych ciast w wersji fit nie musi oznaczać rezygnacji z ich klasycznego smaku. Czasem wystarczy pominięcie kilku składników, innym razem wykorzystanie niskokalorycznych zamienników, a niekiedy podmiana całej receptury. Oto sprytne sposoby na zmniejszenie kaloryczności ukochanych ciast Polaków.

Zmniejszanie kaloryczności polskich ciast: strategia

Żeby zmniejszyć kaloryczność polskich ciast bez utraty ich pysznego, klasycznego smaku i tekstury, trzeba zastosować odpowiednią strategię.

Przemyśl, które elementy w ciastach nie są dla ciebie najważniejsze i zrezygnuj z nich w pierwszej kolejności. Nie będziesz płakać za rodzynkami w serniku? Zaoszczędzisz tak kilkadziesiąt kalorii na porcję. Karmelizowane orzechy, na wierzchu ciasta orzechowego nie są dla ciebie niezbędne? Doskonale, bo to bardzo kaloryczny dodatek. Jesteś w stanie zrezygnować z kawałków czekolady w ciasteczkach lub czekoladowej glazury babeczek? Uda ci się mocno poprawić parametry zdrowotne ciasta. Polewa z lukru na zawijanym makowcu nie jest twoją ukochaną częścią? Doskonale, kolejne kilkadziesiąt kalorii zaoszczędzone. To prosty „trik” na odchudzenie każdego ciasta.

Zastanów się również, które elementy ciasta są dla ciebie najważniejsze i niemodyfikowalne. Może to np. kruchy spód w serniku, klasyczna kruszonka w placku owocowym lub posypka z wiórków kokosowych w makowcu japońskim? Nie musisz ich zmieniać. Ciasto to danie rekreacyjne! Czasem lepiej sięgnąć po mniejszą porcję tradycyjnego wypieku i zaspokoić nią zachciankę, niż wybrać wersję „fit”, która nie spełni Twoich oczekiwań względem deseru i rozczaruje.

Każde polskie ciasto, można odchudzić za pomocą kilku zabiegów. Oto 7 skutecznych sposobów na to jak zmniejszyć ich kaloryczność.

1: Dodaj mniej cukru, niż podaje przepis

Każda zaoszczędzona łyżka cukru to 40 kcal i mniejsze obciążenie dla trzustki. Ograniczenie cukru w cieście to najprostszy, a bardzo skuteczny sposób odchudzania deserów i wypieków. Nie musisz ciąć cukru drastycznie, dodaj go np. o 20% mniej, a być może nie poczujesz nawet różnicy w smaku!

2: Wykorzystaj któryś z niskokalorycznych zamienników cukru

Do polskich ciast najlepiej sprawdzi się podmiana cukru na ksylitol lub erytrol. Mają podobne właściwości co cukier i smak, który dla niektórych jest nie do odróżnienia. Jeśli zaakceptujesz erytrol jako alternatywę cukru w wypiekach, uda Ci się osiągnąć prawdziwe fit wyroby, bo to słodzik całkiem pozbawiony kalorii!

Wskazówka: Pamiętaj tylko, że ksylitol i erytrol nie ulegają karmelizacji tak, jak zwyczajny cukier. Nie sprawdzą się do produkcji karmelu ani masy kajmakowej.  Jeśli w cieście, które przyrządzasz są drożdże, lepiej zamień tylko część cukru na słodzik. Drożdże potrzebują trochę zwyczajnego cukru (glukozy), do wytworzenia dwutlenku węgla i prawidłowego wyrośnięcia.

3: Ogranicz ilość (i popraw jakość) zastosowanego tłuszczu

Tłuszcz to najbardziej kaloryczny makroskładnik. Jest niezbędny w wypiekach, bo to nośnik smaku, ale ograniczając go, najwydajniej zmniejszysz też kaloryczność ciast. Sernik uda ci się też bez dodatku masła, jeśli korzystasz już z tłustego twarogu, a do kruszonki wystarczy odrobinę masła.

W niektórych ciastach (np. ciastach biszkoptowych, plackach z owocami i babeczkach) może uda Ci się podmienić masło i margarynę na zdrowszy olej rzepakowy, a nawet oliwę z oliwek! To byłby prawdziwy sukces i mistrzostwo transformacji – klasycznego ciasta w wersję dietetyczną!

4: Zmniejsz masę najbardziej kalorycznej warstwy ciasta

Jeśli nie przemawiają do Ciebie inne metody, możesz nie zmieniać wcale receptury, a po prostu ograniczyć masę, najbardziej kalorycznej warstwy lub elementu ciasta.

W sernikach na zimno zrezygnuj ze spodu lub wykorzystaj lekkie biszkopty zamiast kruszonych ciasteczek z masłem. Przygotuj lżejszy krem do karpatki i nie dodawaj go za dużo. Posyp ciasto mniejszą ilością kruszonki. Zrezygnuj z polew lukrowych i czekoladowych, na rzecz dekoracji z owoców lub delikatnego posypania ciasta cukrem pudrem. To proste, a bardzo efektywne w ograniczaniu kaloryczności polskich ciast zabiegi!

5: Ogranicz kaloryczne (nawet te zdrowe) dodatki

Jest dużo opcjonalnych dodatków do ciast, które mocno podbijają ich kaloryczność. Wiele zdrowych elementów dodawanych do ciast, jest bardzo kalorycznych, a wypieki udadzą się też bez nich. Mowa o:

  • wiórkach kokosowych,
  • orzechach,
  • kandyzowanych owocach,
  • rodzynkach,
  • daktylach,
  • miodzie,
  • płatkach migdałowych,
  • mące kokosowej i migdałowej,
  • czekoladzie gorzkiej.

6: Korzystaj z niskokalorycznego nabiału

W przepisach, w których musisz skorzystać z mleka, stawiaj na mleko półtłuste lub chude zamiast opcji 3,2%. Do ciasta kruchego, zamiast śmietany możesz dodać jogurtu naturalnego. Wybierając ser twarogowy na sernik, nie sięgaj po najtłustszą opcję. Do ciast biszkoptowych (ale też np. makowców i babeczek) dodawaj jogurt naturalny, który podbija zawartość białka i czyni wypieki bardziej wilgotnymi.