Jak działa imbir na odchudzanie, czyli dlaczego warto włączyć go do diety

Popularne, intensywnie żółte kłącze znane jako przyprawa m.in. w kuchniach azjatyckich, to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również składnik pełny prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto włączyć imbir do diety.

Agata Brama

Imbir jest szeroko cenionym składnikiem diety w krajach azjatyckich. Ta popularna przyprawa może być stosowana zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. W krajach zachodnich imbir dodawany jest często do soków i tzw. „szotów zdrowotnych”. W okresie jesienno-zimowym często stosowany jest w formie naparów jako remedium na przeziębienie i grypę. Czy spożywanie imbiru rzeczywiście przynosi korzyści sylwetkowe lub zdrowotne? Badania jasno pokazują, że tak! Włączenie imbiru do diety może przynieść nie tylko spadek masy ciała, ale również poprawić trawienie czy chronić przed nowotworami.