Grill bez keczupu?! Niemożliwe! Alternatywy sklepowego keczupu bez zbędnych konserwantów

Dla wielu to nieodzowny element śniadania: keczup dodaje się do jajecznicy, kanapek, pizzy i wielu innych dań. Znajdzie się zapewne w większości domów, używany co najmniej raz w tygodniu, a gdy zaczyna się sezon grillowy, nie wyobrażamy sobie bez niego przekąsek i gości na każdym stole. Dlatego właśnie warto pomyśleć o zdrowszej alternatywie i przygotować domowy keczup bez konserwantów. To prostsze niż myślisz!

Co skrywa w sobie keczup?

Skład keczupu może różnić się w zależności od marki i producenta, ale zazwyczaj obejmuje on następujące składniki:

  • pomidory (w postaci przetworzonej np. w formie koncentratu pomidorowego),
  • cukier (najczęściej fruktoza lub syrop glukozowo-fruktozowy),
  • ocet (zwykle winny lub jabłkowy),
  • woda,
  • sól,
  • przyprawy i zioła (np. cebula, czosnek, kolendra, goździki, cynamon, papryka, chili, liście laurowe).

W niektórych keczupach znajdziesz też inne dodatki, takie jak:

  • skrobia lub mąka kukurydziana (jako zagęstnik),
  • konserwanty (np. sorbinian potasu),
  • barwniki (np. karmel, likopen),
  • naturalne aromaty.

Kto powinien unikać keczupu?

Keczup jest bezpiecznym dodatkiem do posiłków dla większości z nas, ale niektórzy powinni go spożywać z umiarem lub całkowicie wyłączyć z diety z uwagi na część składników jego sklepowych wersji, które są mniej korzystne, lub "przerzucić się" na domowy keczup, którego smak bije na głowę gotowe produkty.

Są to szczególnie osoby:

  1. z cukrzycą - powinny one wybierać keczupy o niskiej zawartości cukru lub unikać ich całkowicie.
  2. z nadciśnieniem - keczup zawiera dużo soli, która może zwiększać ciśnienie krwi. Warto znaleźć te, które mają jej w składzie symboliczną ilość.
  3. z nietolerancją glutenu - niektóre keczupy mogą zawierać pewne jego ilości, co jest groźne dla osób z jego nietolerancją lub celiakią. Na półkach w sklepach znajdziesz też wersje oznaczone jako bezglutenowe.

Czy keczup rzeczywiście jest taki straszny?

Nie! Łyżeczka keczupu do dania z grilla nie powinna nieść za sobą żadnych przykrych konsekwencji. Keczup jest źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza, który może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom. Jest on silnym antyoksydantem i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.

Jednakże, spożywanie keczupu jako źródła likopenu nie jest najlepszym wyborem ze względu na duży stopień jego przetworzenia. Zaleca się używanie go jedynie jako dodatku - w umiarkowanych ilościach, a także wybieranie wersji o niskiej zawartości cukru i soli. Najlepszą opcją będzie oczywiście przygotowanie domowego odpowiednika z naturalnych składników, który na pewno będzie zdrowszy i smaczniejszy niż produkty z supermarketu.

Przepis na domowy keczup bez zbędnych konserwantów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pomidory i cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  2. Wsyp pomidory, cebulę i czosnek do dużego garnka i zacznij podgrzewać na średnim ogniu.
  3. Dodaj ocet jabłkowy, miód i sól, a następnie zagotuj.
  4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż pomidory zmiękną.
  5. Wyciągnij z garnka gałkę muszkatołową i dodaj cynamon, imbir i pieprz. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż całość zgęstnieje.
  6. Odstaw garnek na bok i pozostaw do wystygnięcia.
  7. Przełóż keczup do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce.

Teraz możesz cieszyć się domowym keczupem bez konserwantów, który jest pyszny i zdrowy!