Dania z grilla dla sportowca - co wrzucić na ruszt, by potem nie żałować?

Część z nas zgodzi się z tym, że nie ma nic lepszego od grilla wakacyjną porą. Nie żałuj kubkom smakowym tych doznań, nawet jeśli martwisz się o swoją dietę. Miej na uwadze, by dania z grilla nie były zbyt tłuste i pamiętaj, czym je popijasz!

Anna Urbańska

Klasyczny posiłek sportowców ogranicza tłuszcz, a dba o prawidłową ilość białka i dostosowaną porcję węglowodanów. Oczywiście zazwyczaj głównym punktem programu jest mięso, które faktycznie prosto przygotować, zbilansować - dostarcza przecież sporo białka. Wegetariański i wegański grill też może być świetnie dostosowany do potrzeb sportowców. Co zawszeć w grillowym menu?

Grill dla sportowca – co może wrzucić na ruszt osoba aktywna fizycznie?

Wybierając menu grillowe dla wielbiciela sportu, warto pamiętać o uniwersalnych, prostych zasadach. Oto 7 najważniejszych:

  1. Marynuj w piwie (ciemnym), nie w oliwie. Mięso marynowane w alkoholu przez 6 godzin przed ma po przyrządzeniu o 40 proc. mniej rakotwórczych związków niż mięso bez marynaty.
  2. Stosuj obficie zioła i przyprawy. Ich potencjał antyoksydacyjny niweluje trochę szkodliwość potraw grillowanych.
  3. Grillując typowo białkowe roślinne produkty, których nie może przecież zabraknąć w menu grillowym każdego amatora sportu, warto sprawdzać parametr strawności i biodostępności białka PDCAAS. Im bliższy wartości 1, tym lepszej „jakości” jest białko roślinne. Tofu i tempeh sprawdzą się lepiej niż seitan.
  4. Zadbaj o węglowodanowe dodatki do grillowania: pieczywo, podgotowane ziemniaki, które szybciej ugrillujesz, sałatki z makaronem. 
  5. Przygotuj zdrowe i mniej kaloryczne sosy: alternatywę dla sklepowych sosów tatarskich, grillowych, sosów BBQ.
  6. Unikaj pochłaniania na grillu płynnych kalorii: zaopatrz się w wersje „zero” napojów gazowanych lub zrób atrakcyjnie wyglądającą lemoniadę z wody z dodatkiem owoców.
  7. Ugrilluj mnóstwo warzyw na różne sposoby, by przemycić do posiłków grillowych witaminy i antyoksydanty.

Co na grilla dla sportowca oprócz mięsa?

Teoretyczną część idealnego menu na grilla dla sportowca już znasz, teraz czas na praktykę. Oto najbardziej pożądane produkty w menu grillowym dla sportowca i sposoby na ich smaczne i proste przegotowanie.Nie przepadasz za skąpaną w tłuszczu kiełbasą czy karkówką albo po prostu - unikasz mięsa? Tofu i tempeh to roślinne produkty, które świetnie nadają się do grillowania. Można przygotować je w smacznej marynacie i dostosować w ten sposób smak tofu do własnych upodobań. Obydwa produkty zrobione są z soi, która ma roślinne białko o wysokiej jakości według wspomnianej skali PDAAS.

Kulinarny tip: Jeśli nie przepadasz za smakiem samego tofu i chcesz, by wchłonęło jak najwięcej marynaty, zamroź je wcześniej, a potem odmroź i odsącz z niego wodę. Tofu stanie się bardziej suche, a dzięki temu pochłonie więcej marynaty.

Składniki:

  • kostka tofu (ok. 180 g),
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta chili,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój tofu wzdłuż na kilka plastrów. Nie mogą być zbyt cienkie, najlepsza grubość to ok. 1-1,5 cm.
  2. Zamarynuj tofu w mieszance: oleju, soku z cytryny, sosu sojowego, papryki wędzonej i chili.
  3. Grilluj do całkowitego podgrzania.

Makroskładniki całego posiłku:

  • Energia: 325 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 23 g
  • Węglowodany: 4 g

Pamiętaj! Warzywa są nieodłącznym elementem zdrowego grilla. Nie ma znaczenia, czy potrawy będą jeść zawodowi atleci, amatorzy siłowni, wyczynowi biegacze, czy osoby, które sport najczęściej oglądają w telewizji. Zdrowy grill musi mieć w menu sporo warzyw. Podaj je w formie sałatek i warzyw z grilla. Poza klasyczną cukinią i papryką grillować możesz np.

  • szparagi,
  • podgotowane ziemniaki,
  • marchewki,
  • brokuły,
  • bakłażany,
  • kapustę,
  • pieczarki i boczniaki,
  • kolby kukurydzy,
  • kawałki kalafiora (pozostałości ze steków).