5 tradycyjnych ciast wielkanocnych w wersji fit

Zastanawiasz się, co postawić na wielkanocnym stole, by zachwycić gości? Mamy dla Ciebie 5 przepisów na tradycyjne desery, które przygotujesz w lżejszej, mniej kalorycznej i znacznie zdrowszej wersji!

1. Pascha wielkanocna

Słodka, przygotowana na bazie śmietany, masła, jajek i cukru pascha to w wielu polskich domach gwóźdź programu. Nic dziwnego – ten oryginalny deser serwuje się tylko raz w roku! My prezentujemy przepis w wersji fit.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g sera twarogowego (chudego lub półtłustego),
  • 150 ml mleka kokosowego wysokiej jakości,
  • 4 łyżki syropu z agawy,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (plus 1 łyżka do dekoracji),
  • garść migdałów bez skórki (możesz je zastąpić innymi orzechami),
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy,
  • mała garść rodzynek i 3-4 daktyle (jeśli nie lubisz rodzynek, zamień je na morele lub żurawinę),
  • pół butelki ekstraktu z wanilii

Ser twarogowy włóż do miski. Dodaj mleko kokosowe, syrop z agawy, ksylitol i sok z pomarańczy, a następnie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Całość dodaj do masy wraz z pozostałymi składnikami: skórką, migdałami i ekstraktem z wanilii. Dorzuć także rodzynki i daktyle pokrojone wcześniej w paski. Zamieszaj masę.

Przygotuj sitko i gazę. Sitko połóż na misce lub garnku i wyściel je gazą. Masę przełóż na sitko, wyrównaj i włóż do lodówki na 12 godzin. Twaróg puści wodę, a pascha stanie się zwarta. Po wyjęciu z lodówki wyłóż ją na talerz i ozdób wedle uznania za pomocą orzechów i skórki pomarańczowej.

2. Sernik wielkanocny

Pozostajemy przy twarogu. W wielu polskich domach nie ma Wielkanocy bez sernika! To tradycyjne ciasto możesz łatwo przygotować w wersji fit.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 150 ml mleka kokosowego wysokiej jakości,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki erytrolu,
  • 1 łyżka świeżej, startej skórki z pomarańczy.

Ser przełóż do dużej miski. Dodaj banany, jajka, erytrol i mleko kokosowe. Bardzo dokładnie zmiksuj blenderem, aż masa stanie się puszysta i zbita. Dodaj skórkę pomarańczową. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego tortownicę i naczynie z wodą.

Piecz w kąpieli wodnej przez około 45 minut – aż wierzch się zarumieni. Para sprawi, że ser będzie lepiej się ścinał i pozostanie wilgotny. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i pozwól sernikowi wystygnąć razem z nim.

3. Piaskowa babka wielkanocna

Wspaniale prezentuje się na wielkanocnym stole. Wcześniej wierzono, że zjedzenie babki w czasie świąt może przynieść szczęście i pomyślność. Jest puszysta, ale nie sucha i na dodatek banalnie prosta w przygotowaniu! Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki na średnią formę:

  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 3 jaja,
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 120 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka skórki startej ze świeżej cytryny,
  • sok z cytryny,
  • cukier puder,
  • odrobina oleju i bułki tartej do obsypania formy.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Do osobnej miski przesiej mąkę. Dodaj do nich olej, żółtka i ksylitol, a następnie dokładnie zmiksuj. Później porcjami dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając całość silikonową szpatułką.

Formę posmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Wylej masę i piecz ją przez około godzinę, sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku.

3-4 łyżki cukru pudru zalej łyżką soku z cytryny. Wymieszaj. Powstałym lukrem udekoruj gotową babkę.