Odkryj 7 zalet brązowych bananów

Te niepozorne owoce, w pełni dojrzałe, mają wiele cennych właściwości. Poznaj powody, dla których brązowy banan jest lepszy od żółtego!

  1. Jest słodszy niż jego żółci konkurenci.
  2. Daje szybki zastrzyk energii.
  3. Brązowa skórka świadczy o tym, że banan osiągnął pełną dojrzałość i pełnię smaku.
  4. To świetny pomysł na element posiłku potreningowego.
  5. Zwiera aż 400 mg potasu i zaledwie 1 mg sodu, dzięki czemu może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i działać profilaktycznie na choroby serca.
  6. Ma tylko 100 kalorii (dla średniego banana, około 110 g);
  7. Jest świetną bazą koktajlu (nadaje słodycz bez konieczności dodawania cukru).
Monika Ciesielska

Monika Ciesielska

Dietetyczka, autorka kursu „Korepetycje z odchudzania”, blogerka. Na www.drlifestyle.pl promuje zdrowe podejście do zdrowego stylu życia oraz ideę pozytywnego odchudzania bez zakazów i nakazów.