Odkryj nasze propozycje na zdrowe, a jednocześnie smaczne śniadania. Przygotowaliśmy coś zarówno dla wielbicieli słodkości, jak i dla tych, którzy wolą zjeść wytrwanie. Smacznego!

Pistacjowe guacamole

Kanapki nie muszą być wcale nudną propozycją. Pokombinuj trochę z tym, co położysz na chleb – zawsze pamiętaj o dodatku warzyw (pomidorów, sałaty, ogórków świeżych czy kiszonych itd.) oraz ziół bogatych w antyoksydanty: koperku, oregano, bazylii czy majeranku. Kilka zdrowych propozycji znajdziesz poniżej

Składniki na 4-5 kanapek:

Awokado – 1 sztuka
Sok z limonki/cytryny – 2 łyżki
Pistacje – 3 łyżki
Szczypiorek – 3 łyżki pokrojonego
Pieprz, sól

Sposób przygotowania:

KROK 1. Idealnie miękkie awokado blendujemy razem z pistacjami, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/limonki.

KROK 2. Do tak przygotowanej masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Gotowe!

Chcesz zadbać o zdrowe nawyki w kuchni? Z kartą MultiSport masz dostęp do 2500 przepisów i 16 planów dietetycznych w Kreatorze Diety.

SPRAWDŹ

Omlet ze szpinakiem i czerwoną cebulką

Śniadaniowa klasyka – idealna, jeśli starasz się zwiększyć podaż białka w diecie. Świeże warzywa w przepisie możesz zamieniać na te, na które akurat masz ochotę. Sprawdzi się tu równie dobrze szczypiorek, jarmuż, ogórek kiszony, pieczona cukinia czy bakłażan.

Składniki:

Jaja – 3 sztuki
Świeży szpinak – 1 spora garść
Cebulka czerwona – kilka plastrów
Pomidor – ½ dużej sztuki lub kilka pomidorków koktajlowych
Oliwki czarne – 10-15 sztuk
Oregano, bazylia
Sól, pieprz
Olej rzepakowy – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

KROK 1.

W miseczce energicznie roztrzepujemy jajka. Dodajemy sól, pieprz i zioła.

KROK 2.

Oliwki kroimy, następnie dodajemy do masy jajecznej.

KROK 3.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy masę jajeczną.

KROK 4.

Kroimy pomidora w kostkę, a cebulę w piórka.

KROK 5.

Po chwili na już lekko ściętą masę jajeczną wysypujemy szpinak, cebulkę i pomidory. Podważamy omlet i składamy go na pół. Przykrywamy patelnię przykrywką.

KROK 6.

Po upływie 2-3 minut przekładamy omlet na talerz. Gotowe!