5 wegańskich przepisów
na grilla

Z roku na rok grillowanie staje się coraz popularniejsze, jednak ani proces grillowania, ani produkty, które najczęściej wrzucamy na ruszt, nie należą do najzdrowszych. Czy wiesz, że przetworzone mięso (w tym kiełbasy, kaszanki i boczek) są zaklasyfikowane jako produkty
o działaniu rakotwórczym? Dobrym wyjściem może być nie tyle całkowita rezygnacja
z grillowych klasyków, co urozmaicenie ich roślinnymi, warzywnymi odpowiednikami. Poznaj pięć przepisów na roślinne dania z grilla – nie tylko dla wegan.

Wegańskie burgery

(wykonanie: około 1 godzina)

Dwie szklanki fasoli blendujemy na pastę, mieszamy ze startymi na drobnych oczkach
2 surowymi burakami, 5 łyżkami zmielonych nasion, 2 łyżkami mąki i 3 czubatymi łyżeczkami przyprawy do grilla. W razie potrzeby całość doprawiamy jeszcze solą lub sosem sojowym. Masę nabieramy łyżką i formujemy burgery w rękach – z tej receptury powinno wyjść około 10 sztuk. Kotlety pieczemy na papierze do pieczenia ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe kotlety pakujemy po wystudzeniu w pojemnik, a następnie opiekamy na grillu i podajemy w formie burgera w bułce pełnoziarnistej z warzywami i sosami.

Kumpir

(wykonanie: około 1 godzina)

Ziemniaki szorujemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podczas grilla przekrajamy wcześniej upieczonego ziemniaka na pół, drążymy łyżką z miąższu i nadziewamy ulubioną pastą ze strączków lub tofu. Ziemniaka składamy ponownie w całość, owijamy folią aluminiową i wkładamy na grilla lub w żar po węglach. Gotowego, opieczonego ziemniaka podajemy z sałatką.

Tofu z grilla

(wykonanie: około 10 minut)

Tofu naturalne albo wędzone kroimy w plastry grubości jednego centymetra, a następnie delikatnie nacinamy nożem, jak kiełbasę.
W szklance mieszamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę sosu sojowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę wędzonej papryki i przyprawy do grilla. Powstałą pastą smarujemy tofu i kładziemy na grilla, opiekając do złotego koloru z obu stron.

Grillowane pieczywo z hummusem

(wykonanie: około 10 minut)

Do wysokiego naczynia przesypujemy 1 słoik odsączonej ciecierzycy, dodajemy 2 czubate łyżki tahini, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku i sok z połowy małej cytryny. Całość blendujemy około 5 minut, dodając w trakcie 1/2 szklanki zimnej wody i sól do smaku. Pasta powinna być puszysta i kremowa. Chleb pełnoziarnisty lub pieczywo pita kroimy w trójkąty, opiekamy na grillu. Podajemy z warzywami i hummusem.

Roladki z cukinii lub bakłażana z nadzieniem z suszonych pomidorów

(wykonanie: około 20 minut)

W rondlu gotujemy woreczek kaszy jaglanej. W międzyczasie cukinię lub bakłażana (2 sztuki) kroimy na plastry o grubości jednego centymetra. Każdy plaster lekko osalamy i dusimy na kilku łyżkach wody do zmięknięcia. Warzywa powinny być na tyle elastyczne, żeby nie łamać się przy próbie zwinięcia. Ugotowaną kaszę jaglaną studzimy, przesypujemy do wysokiego naczynia z połową słoiczka odsączonych z oleju suszonych pomidorów i 5 łyżkami sprażonych na patelni nasion słonecznika. Całość blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie studzimy. Otrzymaną pastę nakładamy łyżką równomiernie na plastry warzywa i zwijamy je
w roladkę. Gotowe rollsy grillujemy do zarumienienia.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej