Co najczęściej pijemy? Wodę, a zaraz po tym kawę. Zyski z jej sprzedaży wynoszą 10 miliardów dolarów, a rocznie konsumujemy prawie 9 milionów ton tej używki! Jest najpopularniejszym napojem zawierającym kofeinę. Od lat trwa dyskusja na temat jej wpływu na zdrowie. Na szczęście dla miłośników kawy – w ostatnich latach przeważają argumenty za piciem kawy. Co dobrego wnosi kawa do twojej diety?

W trosce o szczupłą sylwetkę

Wiele badań wykazało, że regularne picie kawy może przyspieszyć metabolizm o nawet 11%! Możesz rozkoszować się ulubioną filiżanką małej czarnej, dodatkowo gubiąc zbędne kilogramy. Oprócz tego, kawa wspomaga rozkład triglicerydów tkanki tłuszczowej. Pamiętaj jednak, że tylko czarna kawa zapewni Ci taki efekt. Dodatek 2 łyżek cukru, słodkiej śmietanki czy syropu smakowego nie wywołają rewelacyjnego efektu chudnięcia. Dostarczą dodatkowych kalorii z cukru i tłuszczu, rekompensując utratę kilogramów spowodowaną wypiciem małej czarnej.  

Wiesz, że każdy program odchudzania jest bardziej efektywny kiedy dodatkowo zwiększysz aktywność fizyczną, dlatego filiżanka kawy przed pływaniem czy jazdą na rowerze to świetny wybór – kawa pomaga w trakcie długotrwałego wysiłku. Zawarta w niej kofeina umożliwia szybszą regenerację mięśni, dlatego mniej się męczysz i możesz ćwiczyć dłużej.

Przepis na długowieczność

Kwas chlorogenowy i kawowy to naturalne antyoksydanty zawarte w kawie. Regularne picie kawy dostarcza Ci sporych dawek przeciwutleniaczy, walczących ze starzeniem organizmu. Filiżanka kawy zawiera ich więcej, niż szklanka soku z grejpfruta, borówek amerykańskich czy malin. Przeciwutleniacze działają także antykancerogennie! Ostatnie badania wykazały, że regularne picie kawy, od 2 do 4 filiżanek dziennie, zmniejsza ryzyko śmierci nawet o 18% (w porównaniu z osobami, które wstrzymują się od  spożycia kawy).

By zdrowym być

Regularne picie kawy opóźnia pojawienie się chorób neurodegeneracyjnych, w tym przede wszystkim chorób Parkinsona i Alzheimera. Ryzyko wystąpienia demencji jest o 65% niższe u osób pijących 3-5 filiżanek kawy dziennie. Jest to związane z obecnymi w kawie alkaloidami, które hamują procesy zapalne w ośrodkowym układzie nerwowym. Przy regularnym korzystaniu z dobrodziejstw małej czarnej zmniejsza się też ryzyko zapadnięcia na raka wątroby, jajników oraz cukrzycy typu II. Zawarta w kawie kofeina ma znaczący wpływ na poprawę pamięci długotrwałej. Aby widoczny był efekt naprawczy, należy spożywać od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie.

Czy picie kawy wpływa na wzrost ciśnienia krwi?

Wpływ spożycia kawy na choroby układu sercowo-naczyniowego od wielu lat jest źródłem kontrowersji. Umiarkowane, zwyczajowe picie małej czarnej nie zwiększa jednak ryzyka zaburzeń w układzie krążenia. Mitem jest także wpływ picia kawy na wzrost ciśnienia krwi. U osób spożywających nałogowo określoną ilość kawy jej codzienne picie nie ma wpływu na ciśnienie krwi! Sprawa wygląda inaczej u osób, które nie stosują regularnie tej używki lub palą papierosy. U takich osób sporadyczne sięganie po kawę spowoduje niewielkie podwyższenie ciśnienia krwi.

 

Kawa dobra, ale...

Kawa stymuluje wydzielanie kwasu solnego, co sprzyja rozwojowi wrzodów żołądka. Dlatego jeśli cierpisz na choroby żołądka lub refluks znacznie ogranicz lub wyeliminuj kawę ze swojego menu. Również osoby mające nerwicę powinny ostrożnie podejść do picia kawy, ponieważ spożywanie napojów wysoko kofeinowych może nasilać zaburzenia lękowe. Kawa działa lekko moczopędnie, dlatego w trosce o odpowiednie nawodnienie, filiżance espresso zawsze powinna towarzyszyć szklanka wody mineralnej.

 

Wszystko w umiarze

Lekarze i dietetycy nie rekomendują konkretnej ilości kawy, która mogłaby przynieść korzyści zdrowotne. Na pewno umiarkowane stosowanie tej używki – do 4 filiżanek kawy rozpuszczalnej, oraz 3 filiżanek kawy mielonej dziennie, może wpłynąć pozytywnie na Twój stan zdrowia.

 

Emilia Florczak

Absolwentka dietetyki na SGGW, wielbicielka kuchni wegańskiej i zdrowych, roślinnych słodyczy.

 


 

Korzystałam z następujących publikacji:

  1. Masood Sadiq Butt i M.Tauseef Sultan, Coffee and its consumption: benefits and risks, Critial Reviews in Food Science and Nutrition, 51(4), 2011
  2. www.kawaizdrowie.pl (ostatnie wejście: 02/11/2017)
  3. https://www.healthline.com/nutrition/coffee-increase-metabolism#section2 (ostatnie wejście: 02/11/2017)
  4. Zdrojewicz Zygmunt i in., Czy picie kawy jest zdrowe?, Medycyna Rodzinna, 19(3), 2016
  5. Dworzański Wojciech i in., Kawa i kofeina – wrogowie czy sprzymierzeńcy kardiologa?, Kardiologia Polska, 69(2), 2011
  6. http://edition.cnn.com/2017/07/10/health/coffee-leads-to-longer-life-studies-reaffirm/index.html (ostatnie wejście: 02/11/2017)
Phone

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując wizytę na stronie wyrażasz zgodę na postanowienia naszej Polityki odnośnie plików cookies. Dowiedz się więcej