Bardzo często demonizujemy wszystkie składniki produktu oznaczone symbolem E. Czy słusznie? Dodatki do żywności oznaczone symbolem E muszą spełniać wymogi bezpieczeństwa, więc zgodnie z aktualnym stanem wiedzy nie są szkodliwe dla Ciebie w ilościach dodawanych do produktów spożywczych.

Stosowanie substancji dodatkowych daje korzyści technologiczne, ekonomiczne i zdrowotne. Najczęściej dodawane są w celach technologicznych – to na przykład emulgatory mające za zadanie utrzymać jednolitość emulsji, konserwanty zwiększające okres przydatności żywności do spożycia czy barwniki nadające wyrobom spożywczym pożądany przez konsumentów kolor.

 

Nie takie E straszne…

 

Czy witamina B2, inaczej ryboflawina, jest szkodliwa? Nie. Jest składnikiem niezbędnym do życia. Ryboflawina kryje się pod skrótem E101 i ze względu na swój żółty kolor jest dodawana do produktów jako barwnik. Podobnie E100 – kurkumina, którą pozyskuje się naturalnie drogą ekstrakcji z kurkumy, nadaje żywności kolor pomarańczowy. Niezwykła popularność tej substancji, głównie ze względu na właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, sprawiła, że w wielu eko-sklepach możemy kupić ją w tabletkach jako suplement diety.

Kiedy zachować ostrożność?

 

Choć nie można oczywiście w świetle prawa unijnego sprzedawać konsumentom produktów zawierających szkodliwe substancje, to jednak kilka dodatków E nie jest tak zupełnie niewinnych. Na przykład E102 czyli tartrazyna, będąca żółtym barwnikiem dodawanym do wielu napojów oraz słodyczy, może powodować bezsenność i reakcje alergiczne, takie jak zaczerwienie skóry. Jest szczególnie niewskazana dla wszystkich dzieci, a w szczególności tych z ADHD, ponieważ może dodatkowo rozpraszać ich uwagę. To samo dotyczy barwnika E126 – czerwieni Allura.

E440 to z kolei pektyny, czyli rozpuszczalna frakcja błonnika. Mają zdolność tworzenia żeli, zagęszczania produktów, stąd też dodawane są do dżemów, ciastek z nadzieniem owocowym, używa się ich także jako stabilizatorów w owocowych produktach mlecznych. Pod skrótem E967 kryje się ksylitol – substancja słodząca, będąca dobrą alternatywą dla cukru białego, czyli sacharozy. Nie jest szkodliwa dla zdrowia, wręcz przeciwnie – nie powoduje próchnicy i zawiera mniej kalorii niż sacharoza.

Przyczyną nadpobudliwości, astmy oraz reakcji alergicznych może być także E210 – kwas benzoesowy, a także jego pochodne oznaczone symbolami od E211 do E213. Warto pamiętać, że sporadyczne spożywanie produktów zawierających wymienione substancje E nie wywoła ostrych reakcji ze strony Twojego organizmu. Natomiast długotrwałe i regularne stosowanie takich produktów może, choć nie musi przynieść niekorzystne, zdrowotne konsekwencje w przyszłości.

 

Im krócej, tym lepiej

 

Choć niektóre substancje oznaczone symbolem E to związki korzystne dla zdrowia, takie jak pektyny czy ryboflawina, to nie zawsze produkt końcowy, który tworzą, będzie dobry dla Ciebie. Dżem wysokosłodzony, czy ciastka z nadzieniem zawierające pektynę jako zagęstnik nie są zdrowymi produktami. Pamiętaj – im mniej przetworzony produkt, tym mniej w nim dodatków do żywności. Odżywiając się zdrowo, bazuj na produktach z jak najkrótszym składem. Postaw na owoce, warzywa, kasze, świeże mięso, ryby czy produkty mleczne, które z zasady nie muszą zawierać konserwantów, zagęstników, barwników i innych dodatków.

Pełen spis substancji oznaczonych symbolem E, a także produkty oraz ilości w jakich można je dodawać do żywności znajdziesz tutaj: http://isap.sejm.gov.p/DetailsServlet?id=WDU20102321525 – Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.

 

Emilia Florczak

Absolwentka dietetyki na SGGW, wielbicielka kuchni wegańskiej i zdrowych, roślinnych słodyczy. 


Korzystałam z następujących publikacji:

  • Brzozowska A. i in., Toksykologia żywności, wyd.SGGW, Warszawa 2010, s. 63-145.
  • Przybylska S., Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Probl Hig Epidemiol, 2015, 96(2): 414-420.
  • Gajdek-Wyrębek J. i in., Zawartość barwników mających szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci w wybranych środkach spożywczych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 3, str. 760–767.
  • McCann D i in., Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial, www.thelancet.com - opublikowany online Wrzesień 6, 2007.
Phone

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej